Kanapka z halloumi

Kanapka z halloumi z dodatkiem pieczonej dyni podana na ciepło to propozycja na smaczny lunch lub kolację. Dodatek konfitury buraczanej z chili, wędzonej papryki i kminu rzymskiego dodaje jej nieco orientalnego charakteru. Podgrzane kanapki zawsze smakują lepiej, dlatego koniecznie spróbuj naszej propozycji ze wspaniałym cypryjskim serem! Podajemy sprawdzony przepis na to wyjątkowe danie. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kanapki

Czas przygotowania:
1godz. 5min.
Kalorie:
676 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)


Kanapka z halloumi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Pieczenie dyni: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg: 180°C). Dynię przekrajamy na pół i usuwamy nasiona, a następnie kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Umieszczamy ją w misce, dodajemy oliwę, wędzoną paprykę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, po czym układamy kawałki dyni na blasze i pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez około 40 cm, aż kawałki dyni będą miękkie i lekko złociste i złociście przypieczone.  

  • 2.

    Konfitura buraczana z chilli: ugotowanego buraka ścieramy na tarce i umieszczamy w rondlu razem z cukrem, octem, płatkami chilli, nasionami kminu rzymskiego i solą. Gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 

  • 3.

    Przygotowanie chlebków: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wsypujemy do miski i dodajemy 150 g jogurtu (lub 200 g, jeśli ciasto jest zbyt suche), mieszamy nożem do momentu, aż ciasto uformuje się w kulkę. Przekładamy je na powierzchnię roboczą i wyrabiamy przez około 2 minuty do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy ciasto na 4 części, a następnie powierzchnię roboczą oprószamy mąką. Rozwałkowujemy każdą porcję duży placek (jeśli wychodzą zbyt duże, możemy podzielić je na 8 mniejszych placuszków). Smażymy na sucho na patelni na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony.  

  • 4.

    Kanapka z halloumi – podanie: ser kroimy na 8 cienkich plasterków. Smażymy na patelni przez kilka minut z każdej strony. Na płaskich chlebkach układamy szpinak, dynię i halloumi, a następnie skrapiamy konfiturą z chilli i podajemy. 

Kalorie: 676

Węglowodany: 89

Tłuszcz: 22

Błonnik: 8

Białko: 26

Tłuszcz nasycony: 11

Ilość porcji: 4

Sód: 2.5

Cukier: 27

Porady

  • Idealna do przygotowania kanapki z halloumi będzie dynia piżmowa.
  • Burak użyty do przygotowania konfitury powinien być ugotowany lub upieczony. 
  • Warto pamiętać o założeniu rękawiczek przy ścierania buraka, inaczej intensywnie zabarwi dłonie. 
  • W niektórych sklepach jest dostępna tzw. mąka samorosnąca, która jest idealna do przygotowania chlebków wg tego przepisu. Jest ona połączeniem mąki i spulchniaczy używając takiej mąki do przygotowania kanapki na ciepło z halloumi, możemy zrezygnować z dodania sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. 
  • Chcąc przygotować konfiturę do pity z halloumi w łagodniejszej wersji, zastąpmy chili słodką papryką w proszku. 
  • Kanapkę z halloumi możemy przygotować również wykorzystując bułki pełnoziarniste.

Notka redakcyjna

Kanapka z halloumi – inne wersje 

Kanapka z halloumi z naszego przepisu to jedna z wielu propozycji podania tego wspaniałego sera. Wersja kanapki, którą można kupić w większości cypryjskich tawern, składa się z pieczywa, grillowanego sera, awokado, sałaty i rzodkiewki. 

Inne dodatki świetnie komponujące się z halloumi, to np. suszone pomidory i sos tzatziki, jajko w koszulce i awokado, pieczony burak i tuńczyk, rzodkiewki i konfitura z borówek. 

Popularną wersją jest też halloumi burger, który zastępuje tradycyjny kotlet z mięsa. 

 

Halloumi – cypryjski ser 

Halloumi to półtwardy ser, zazwyczaj z mleka koziego, owczego lub krowiego. Znany jest ze swojego delikatnie pikantnego smaku i jędrnej, ciągnącej się konsystencji. Pochodzi z Cypru, gdzie mieszkańcy cieszą się nim od lat, ostatnio jednak jest coraz bardziej popularny również w innych rejonach świata. 

Coraz częściej halloumi pojawia się w menu restauracji, znaleźć go można w większości supermarketów. Ser ten ma wyższą temperaturę topnienia niż inne sery, dlatego można go piec, grillować lub smażyć bez utraty kształtu. Zazwyczaj podawany jest na ciepło zaraz po upieczeniu, a wtedy jego skórka jest przyjemnie chrupiąca a słonawy smak jeszcze wyraźniejszy.  

 

Jak podawać halloumi? 

Jest bardzo popularny jako główny składnik burgerów, często traktowany jest jako zamiennik mięsa. Jednym z pomysłów na ten składnik to sałatka z serem halloumi i gruszką, którą możemy wzbogacić o owoc granatu, liście sałaty lub roszponki. Albo z szynką parmeńską i odrobiną pora. 

Ser halloumi smakuje wyśmienicie w towarzystwie świeżych owoców, pomidorów, prażonych nasion sezamu lub miodu. Nie brakuje także miłośników sera halloumi solo! 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy