Domowy kisiel

Domowy kisiel to najprostszy sposób na podwieczorek nie tylko dla dzieci. Przepis na kisiel wymaga tylko czterech składników i można cieszyć się zdrowym i lekkim deserem. Kisiel owocowy najlepiej smakuje w sezonie letnim. Wtedy można przygotować go z kompotu z wykorzystaniem świeżych owoców. Warto wiedzieć, że kisiel domowej roboty ma mało kalorii. Domowy kisiel malinowy może być także przygotowany na bazie soku. Dzięki temu będzie to specjał do zrobienia przez cały rok. Oto przepis na domowy kisiel, który zrobią nawet osoby stawiające w kuchni pierwsze kroki.

DeserykisielePrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.26 z 211 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-maliny-jezyny-czarne jagody-min1.Kisiel domowy - przepis:
    Aby przygotować kisiel, należy 1 1/2 szklanki wody zagotować z cukrem. Następnie do pozostałej połowy szklanki wody trzeba dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Potem należy sok malinowy wlać do wody, a po chwili połączyć z rozmieszaną mąką. Wszystkie składniki na kisiel domowy trzeba mocno wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
  • iStock-maka-pszenna-min2.Następnie domowy kisiel trzeba rozlać do miseczek. Gdy kisiel domowy z soku chcemy podać dzieciom, to na środku można nałożyć łyżkę jogurtu naturalnego albo starte jabłko z pokruszonymi herbatnikami.

Porady

Kisiel będzie wyglądał wyjątkowo elegancko, gdy podamy go w szklanych pucharkach. Można również ułożyć go warstwowo i naprzemiennie układać świeże owoce, domowy kisiel i pokruszone ciastka. Kisiel z owocami można także podać na zimno w ramach słodkiej przekąski w trakcie pikniku. Wystarczy porcje zamknąć w słoiczkach i wziąć na wynos. Ponadto niezbyt gęsty kisiel z powodzeniem można pić przez słomkę. Warto pamiętać, że domowy kisiel z soku malinowego to sposób na wykorzystanie domowych przetworów w trakcie zimowych dni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy