Kluski twarogowe z jagodami

Obiad lub kolacja na słodko

PierogiKluski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 151 głosów)

Składniki:

  • Składniki (na 4 osoby):
  • 2 kostki twarogu po 250 g (tłusty lub półtłusty)
  • 4 całe jajka
  • 1 i pół szklanki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • jagody do posypania
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Nastawić osoloną wodę w dużym garnku.
  • Połączyć mikserem ser i jajka, następnie dodać mąkę i sól, dalej miksować na gęstą masę.
  • (Składniki możemy też samemu wyrobić widelcem w misce, najpierw twaróg mieszamy z jajkami, szczyptą soli, a potem dodajemy mąkę i dalej dusimy widelcem aż składniki się połączą). Jest to proste i bardzo szybkie w wykonaniu.
  • Są to kluski kładzione, będziemy potrzebować dużą łyżkę, taką od zupy.
  • Gdy woda w garnku zacznie wrzeć zmniejszamy gaz, maczamy najpierw łyżkę we wrzątku i nakładamy łyżką porcję ciasta twarogowego, a następnie wrzucamy kluskę do wody. Kluski będą ładnie się odklejać od łyżki, jeśli postukamy nią o garnek. W ten sposób wrzucamy kluseczki do wody. Za każdym razem maczamy łyżkę we wrzątku.
  • Ciasto powinno zajmować pół łyżki, bo potem zwiększa swoją objętość.
  • Gdy już włożymy połowę klusek, zwiększamy gaz i doprowadzamy wodę do wrzenia, następnie szybko zmniejszamy gaz i gotujemy kluski na bardzo małym ogniu ok. 5 – 7 minut. bez pokrywki.
  • W trakcie gotowania można lekko przemieszać kluski, ale należy uważać, bo są delikatne i szybko puchną. Ugotowane wyjmujemy dużą łyżką cedzakową, polewamy masłem.
  • Tak samo gotujemy drugą połowę ciasta, które nam zostało.
  • Kluski twarogowe układamy na talerzu, polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i jagodami, albo innymi owocami, np. truskawkami.
  • SMACZNEGO!
  • Kluski twarogowe są dobre zarówno na słodko, jak i na słono, np. z sosem pieczarkowym lub podsmażaną cebulką albo ze zrumienioną bułką tartą.
  • Są pożywne i lekkie, polecam wypróbować w różnych wersjach, bo są przepyszne!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy