Kluski na parze

Na taki właśnie obiad zjeżdża się moja najbliższa rodzinka:)

dodany przez: Katarzyna Włodarska

Pierogi Kluski

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
450 kcal
Ocena:

(średnia 4.49 z 200 głosów)


Składniki:

  • Składniki na kluski:
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 litra mleka
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • Składniki na polewę:
  • 1/2 margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 litra śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki kakao

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • zaczyn:
  • do 1/2 litra podgrzanego mleka, rozkruszyć 10 dag drożdży
  • dodać 3 duże łyżki cukru, zaczekać aż wyrośnie.
  • Ciasto:
  • Do 1 kg mąki wbić 6 jajek,
  • 1/2 roztopionej zimnej margaryny,
  • Do tego dodać zaczyn, wyrabiać przez 20 min, czekać do wyrośnięcia ciasta.
  • Z wyrobionego ciasta robić paczki, wkładając do każdego łyżeczkę marmolady.
  • Polewa:
  • 1/2 margaryny roztopić z 5 łyżkami cukru tak aby powstał karmel,
  • dodać do tego 1/2 litra śmietany,1 plaska łyżkę maki i 2 łyżki kakao mieszać do zagotowania.
  • Przygotować garnek do gotowania na parze, zagotować wodę.
  • Kłaść po 4 kluski i gotować na parze przez 15 minut, kluski polać polewa i jeść:)

Kalorie: 450

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy