Budyń jaglany

Pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Budyń jaglany powstaje ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka owsianego, następnie dodajemy dodatki.

Deserybudynie

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
650.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 168 głosów)

Składniki:

  • 60 g Kaszy jaglanej
  • 100 g Jabłek
  • 30 g Rodzynek
  • 200 ml Mleka owsianego
  • 20 g Orzechów włoskich
  • wedle uznania Ksylitol (aby budyń jaglany był odpowiednio słodki)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy w ciepłej wodzie. Do rondelka wlewamy 100 ml mleka i około 1/3 szklanki wody, następnie dodajemy kaszę.
  • Gotujemy na małym ogniu po przykryciem 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Jeżeli kasza wcześniej wchłonie płyny, możemy dolać trochę mleka lub wody.
  • Gotową kaszę przekładamy do miseczki, dodajemy kolejne 100 ml mleka i ksylitol, następnie blendujemy na idealnie gładki mus. Można użyć także miksera. Budyń jaglany powinien być aksamitny i gładki - wtedy smakuje najlepiej.
  • Do gotowego budyniu jaglanego dodajemy ulubione dodatki. Opcjonalnie cynamon - ta przyprawa sprawi, że budyń jaglany posłuży naszym jelitom i samopoczuciu.

Kalorie: 650.00

Porady

Zobacz też: Tarta z kremem jaglanym i sezonowymi owocami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 15 min.
Coś na podwieczorek...

BOżENA14245

Budyń