Tofu birmańskie z mąki z ciecierzycy

Tofu z mąki z ciecierzycy to doskonała alternatywa dla oryginalnego, sojowego sera. Wegański produkt świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu roślinnych dań.

Ocena:

(średnia 4.54 z 188 głosów)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
    3 szklanki wody
    łyżeczka soli
    łyżka płatków drożdżowych
    ulubione zioła

Rodzaj diety:

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Tofu birmańskie

  • czyli takie z mąki z ciecierzycy
  • to doskonały  pomysł na pyszny
  • wegański ser. Proste w przygotowaniu
  • zdrowe i pyszne
  • może być dodatkiem do sałatek
  • gulaszu lub bazą roślinnych kotletów. Tofu z ciecierzycy to świetna odmiana dla tego oryginalnego
  • sojowego.

    Domowej roboty wegański ser jest o wiele zdrowszy od tego ze sklepu. Dzięki temu

  • że przygotowujemy go sami
  • mamy gwarancję zdrowego i bezpiecznego składu. Ma co prawda krótszy termin przydatności (zaledwie kilka dni)
  • ale rekompensuje to doskonałym smakiem. Do tofu birmańskiego możemy dodać dowolne
  • ulubione przyprawy
  • zarówno słodkie jak i wytrawne.

    Wykonanie

    W rondelku zagotowujemy dwie szklanki wody. Następnie pozostałe składniki dokładnie mieszamy z jedną szklanką wody. Zmniejszamy gaz i powoli dodajemy masę do garnka

  • cały czas mieszając. Po kilku minutach przelewamy wszystko do pojemnika odpornego na wysoką temperaturę i studzimy. Następnie wkładamy go do lodówki i chłodzimy przez dwie godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasze tofu
  • które zmieniło się w zwięzłą masę.

    Jeśli chcemy przygotować paluszki

  • kroimy tofu w plasterki o grubości 1,5 cm
  • nacieramy mieszanką kuminu rzymskiego i słodkiej wędzonej papryki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Takie paluszki świetnie smakują nasączone sosem sojowym. Mogą być bazą do sałatek
  • dodatkiem do kanapki lub obiadu.

    Przepis i zdjęcie: Jakub Skwierawski

Porady

Zobacz też: Włoska sałatka z bobu, groszku i ciecierzycy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy