CAMEMBERT W CIEŚCIE FRANCUSKIM

CAMEMBERT W CIEŚCIE FRANCUSKIM wspaniały na przystawkę lub kolację

Dodany przez:

CAMEMBERT W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
9 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • • 9 płatów ciasta francuskiego (mrożone można kupić w supermarketach), pociętych w kwadraty 30x30 cm
  • • 145 g stopionego masła
  • • 3 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu i dodatkowo rozmaryn do dekoracji
  • • 3 x 225 g okrągłego sera camembert
  • • czarny pieprz
  • • 3 łyżki gotowego soku jabłkowego lub żurawiny w słoiczku

Przygotowanie

  1. Rozłożyć płat ciasta francuskiego, posmarować go masłem. Przykryć ciasto drugim płatem tak. by powstała gwiazda o 8 ramionach. Ponownie posmarować masłem. Znów przykryć trzecim płatem tak, by dodać gwieździe 4 kolejne ramiona i znów posmarować powierzchnię masłem.
  2. Posypać odrobiną rozmarynu, pośrodku ułożyć ser, posypany pieprzem i rozmarynem i polany 1 łyżką soku jabłkowego lub żurawinami.
  3. Przykryć ser ramionami gwiazdy z ciasta. Posmarować masłem. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem i serami. Ułożyć luźno w naczyniu i wstawić pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Posmarować masłem brytfannę do pieczenia, ułożyć w niej zawiniątka z serem i piec na złoty kolor ok 25 minut. Studzić ok. 1 5 minut. Podawać na ciepło posypane rozmarynem.
obiad przekąska kolacja ciasto francuskie camembert żurawiny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze