camembert_w_ciescie_francuskim

CAMEMBERT W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Ocena:

4.48 (196)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 9 osób
CAMEMBERT W CIEŚCIE FRANCUSKIM wspaniały na przystawkę lub kolację

Składniki:

  • • 9 płatów ciasta francuskiego (mrożone można kupić w supermarketach), pociętych w kwadraty 30x30 cm
  • • 145 g stopionego masła
  • • 3 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu i dodatkowo rozmaryn do dekoracji
  • • 3 x 225 g okrągłego sera camembert
  • • czarny pieprz
  • • 3 łyżki gotowego soku jabłkowego lub żurawiny w słoiczku

Camembert w cieście francuskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozłożyć płat ciasta francuskiego, posmarować go masłem. Przykryć ciasto drugim płatem tak. by powstała gwiazda o 8 ramionach. Ponownie posmarować masłem. Znów przykryć trzecim płatem tak, by dodać gwieździe 4 kolejne ramiona i znów posmarować powierzchnię masłem.
  • Posypać odrobiną rozmarynu, pośrodku ułożyć ser, posypany pieprzem i rozmarynem i polany 1 łyżką soku jabłkowego lub żurawinami.
  • Przykryć ser ramionami gwiazdy z ciasta. Posmarować masłem. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem i serami. Ułożyć luźno w naczyniu i wstawić pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Posmarować masłem brytfannę do pieczenia, ułożyć w niej zawiniątka z serem i piec na złoty kolor ok 25 minut. Studzić ok. 1 5 minut. Podawać na ciepło posypane rozmarynem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne