Szakszuka pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu i przynosi stamtąd słońce, zapach i energię. Pachnie kuminem, kolendrą, świetną oliwą. Cała sztuka polega na tym, aby z pomidorów przyrządzić sos i odpowiednio go doprawić. Ważnym dodatkiem jest jajko, które wbijamy do prawie gotowego dania. Sztuką jest sprawić, aby białko się ścięło, ale żółtko wciąż pozostało płynne – wraz z sosem cudownie nadaje się do maczania pieczywa, szczególnie tego świeżego, pysznego chlebka pita, z którym szakszukę serwują w hummus barach. Innym często spotykanym dodatkiem do tego dania jest grillowany bakłażan.

 

Coraz częściej spotkacie jednak różne wariacje na temat tego dania, takie jak wiosenna szakszuka lub zielona szakszuka ze szparagami, groszkiem i bobem. Wszystkie wersje łączy jajko wbite do dania –  jest pyszne i pasuje nie tylko do pomidorów.

Zobacz także:  przepis na jajecznicę z pomidorami