Jajka zapiekane z rzeżuchą

Bardzo szybkie,gotujemy jajka,robimy farsz,napełnaimy jajka zapiekamy i gotowe!

Przekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 195 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • 10 jaj ugotowanych na twardo (może być mniej)
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku
  • rzeżucha
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jajka obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka.
  • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
  • Żółtka pokruszyć, utrzeć z 2 łyżkami masła, śmietaną i musztardą, dodać
  • żółty ser starty na drobnych oczkach, tartą bułkę, pokrojoną drobno
  • natkę i szczypiorek oraz cebulę.
  • Farszem napełnić połówki jajek.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem, ułożyć w nim jajka,
  • wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać aż się
  • zrumienią.
  • Podawać posypane rzeżuchą, na ciepło lub zimno.
  • Jajka są najlepsze podane na ciepło, można wcześniej przygotować a przed
  • podaniem wstawić do piekarnika
  • SMACZNEGO!!
  • idealne na wielkanoc choć,nie tylko! ja robię je bardzo często i nie zawsze z rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy