Jabłecznik z migdałami

Jabłecznik z migdałami

Ciastaciasto z jabłkamijabłecznikDesery

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 183 głosów)

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • sól
  • 25 dag cukru pudru + 1/2 łyżki
  • 25 dag masła
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka miodu
  • 15 dag płatków migdałowych
  • 4 łyżki suszonych żurawin
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ok. 20 wiśni (mrożonych lub kandyzowanych)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłecznik z migdałami
  • Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, 15 dag cukru pudru i 15 dag masła w kawałkach. Dodajemy skórkę z cytryny, 3 jajka i zagniatamy ciasto. Schładzamy ok. 1 godz. Jabłka obieramy, przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Każda połówkę nacinamy wzdłuż z wypukłej strony, skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostałe jajka mieszamy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną, mlekiem i 1/2 łyżki cukru.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na natłuszczoną blachę. Na cieście układamy jabłka wypukłą stroną do góry i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Resztę masła roztapiamy z pozostałym cukrem i miodem, dodajemy migdały, gotujemy 2 min. Dodajemy żurawiny, skórkę pomarańczową i wiśnie. Masą migdałową polewamy ciasto. Pieczemy 40 min. w temp. 170°C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy