Gulasz wegetariański z soczewicą

Soczewica czerwona i dynia to dwa składniki idealne, aby zrobić gulasz wegetariański. Sycące, proste i pyszne danie na obiad na dwa dni. Duża porcja na pewno zasmakuje nie tylko wegetarianom.

gulasz

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 198 głosów)

Składniki:

  • olej
  • cebula
  • 2 łyżki curry
  • 1/2 kg słodkich ziemniaków
  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 1/2 kg różyczek kalafiora
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 puszki pomidorów
  • sól, pieprz
  • jogurt grecki do podania

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • W szerokim rondlu rozgrzewamy trochę oleju. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, szklimy, aż zrobi się delikatnie złota. Posypujemy curry, mieszamy.
  • Wrzucamy obrane, pokrojone na grube kawałki słodkie ziemniaki i dynię, kalafiora, odcedzoną soczewicę, pomidory z zalewą, oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 1 godz.
  • Podajemy z chlebem i porcją jogurtu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Ten warzywny, wegetariański gulasz ma orientalny smak – dzięki dodatkowi curry – zatem najlepszym pieczywem do niego będą chlebki naan lub lawasze; można je kupić w marketach, na działach z kuchniami świata.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 120 min.
Gyros wegetariański
Gyros bez mięsa

Kwiatek

Gyros wegetariański