Gulasz wegetariański z soczewicą
Gulasz wegetariański z soczewicą - Przepis na Gulasz wegetariański z soczewicąSoczewica czerwona i dynia to dwa składniki idealne, aby zrobić gulasz wegetariański. Sycące, proste i pyszne danie na obiad na dwa dni. Duża porcja na pewno zasmakuje nie tylko wegetarianom.

Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
gulasz
- Czas przygotowania:
- 120 min.
- Dla ilu osób:
- dla 6 osób
(średnia 4.45 z 198 głosów)
Składniki:
- olej
- cebula
- 2 łyżki curry
- 1/2 kg słodkich ziemniaków
- 1/2 kg miąższu dyni
- 1/2 kg różyczek kalafiora
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 puszki pomidorów
- sól, pieprz
- jogurt grecki do podania
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- W szerokim rondlu rozgrzewamy trochę oleju. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, szklimy, aż zrobi się delikatnie złota. Posypujemy curry, mieszamy.
- Wrzucamy obrane, pokrojone na grube kawałki słodkie ziemniaki i dynię, kalafiora, odcedzoną soczewicę, pomidory z zalewą, oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 1 godz.
- Podajemy z chlebem i porcją jogurtu.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Porady
Ten warzywny, wegetariański gulasz ma orientalny smak – dzięki dodatkowi curry – zatem najlepszym pieczywem do niego będą chlebki naan lub lawasze; można je kupić w marketach, na działach z kuchniami świata.
Podobne przepisy

Gulasz wegetariański - warzywny

Gyros wegetariański

Bigos wegetariański może z powodzeniem odnaleźć swoje miejsce na wigiljnym stole. Zobaczycie, nawet zdeklarowani mięsożercy będą prosić o dokładkę.
Bigos wegetariański

Przygotowanie: 35 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 290 kcal
Pasztet wegetariański

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 20 minut Porcja: 345 kcal Składniki na ok. 12 sztuk
Krokiety z soczewicą

Wegetariańska wersja bigosu.
Wegetariański bigos

Gulasz wołowy to pomysł na sycący obiad w rodzinnym gronie. Wyśmienicie smakuje z surówką z kiszonej kapusty albo z kiszonymi ogórkami. Pyszny gulasz wołowy powstanie z pręgi wołowej. Ponadto mięso na gulasz wołowy można doprawić czarnym pieprzem i słodką papryką. Warto pamiętać, że gulasz z wołowiny to czasochłonne danie. Jednak warto poświęcić mu czas i zrobić wyjątkowy posiłek. Zobaczcie przepis na pyszny gulasz wołowy.
Gulasz wołowy

Gulasz idealnie pasuje do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, kaszy i klusek na parze.