Pieczarki zapiekane z serem serem to szybka i wegetariańska przekąska. Idealnie sprawdzi się na sylwestra, imprezę, na święta, a także jako dodatek do dań z grilla. Aromatyczne kapelusze, pełne ciągnącej mozzarelli, smakują absolutnie przepysznie i pięknie prezentują się na talerzu. Proste, tanie i tylko z kilku składników- czy można wyobrazić sobie lepszy przepis? Zobaczcie, jak zrobić te banalnie proste pieczarki faszerowane serem.
iStock
(średnia 4.36 z 179 głosów)
Pieczarki: dokładnie je myjemy, nie obieramy ze skórek. Odcinamy nóżki i kroimy je w drobną kostkę.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ser żółty (np. mozzarella) ścieramy na tarce, na małych oczkach. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Cebulę kroimy w małą kostkę.
Jajka: wbijamy je do miseczki, roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki - mieszamy do połączenia składników.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone nóżki pieczarek i posiekaną cebulę. Smażymy do zrumienienia. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane jajka z natką pietruszki. Smażymy, jak jajecznicę.
Pieczenie: blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na niej układamy kapelusze pieczarek - zagłębieniem do góry. Napełniamy je farszem z jajek, grzybów i cebuli. Posypujemy startym serem. Pieczarki zapiekane z serem wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Porady
- Pieczarki zapiekane można zrobić bez dodatku jajka i cebulki, a jedynie posypać je dobrej jakości serem.
- Zamiast zwykłych, małych pieczarek możemy użyć do tego przepisu dużych portobello. Będą ładniej wyglądały i zmieści się w nich dużo więcej pysznego farszu.
- Grzyby stały się ciemne, zanim zdążyliście je przygotować? Aby pieczarki nie czerniały, wystarczy skropić je odrobiną soku z cytryny.
- Jeśli chcemy, żeby pieczarki były chrupiące, nie należy solić ich przed pieczeniem. Wtedy puszczają wodę i duszą się, zamiast zapiekać.
- Pieczarki zapiekane z serem są najpyszniejsze na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika, ale można je z powodzeniem schować do lodówki i odgrzać w ciągu kolejnych 2-3 dni.
Pieczarki zapiekane z serem można zrobić na wiele sposobów, zarówno w wersji mięsnej, wegetariańskiej, jak i wegańskiej. Głównym składnikiem, bez którego nie wyobrażamy sobie tego przepisu, jest oczywiście ser. To zgrany duet z grzybami, który idealnie do siebie pasuje i zawsze smakuje wyśmienicie.
Jaki ser do pieczarek sprawdzi się najlepiej?
Farsz do pieczarek można też wzbogacić mięsnym dodatkiem:
Z kolei wegetariańskie farsze możemy przygotować z pomidorów, szpinaku czy soczewicy. W tym przypadku ser zastępujemy dodatkiem tofu lub wegańskiego sera żółtego. Do wege farszu doskonale sprawdzą się również wszelkiego rodzaju kasze, na przykład jaglana lub gryczana.
Ten przepis doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale może też być samodzielnym daniem. W takim wypadku, pieczarki zapiekane z serem warto zaserwować w towarzystwie lekkiej surówki warzywnej lub miksu świeżych sałat z sosem winegret.
Warto też podać sos do pieczarek faszerowanych:
Można też zapiec na gorąco pieczarki z sosem beszamelowym.
Komentarze