Pieczarki zapiekane z serem

Pieczarki zapiekane z serem serem to szybka i wegetariańska przekąska. Idealnie sprawdzi się na sylwestra, imprezę, na święta, a także jako dodatek do dań z grilla. Aromatyczne kapelusze, pełne ciągnącej mozzarelli, smakują absolutnie przepysznie i pięknie prezentują się na talerzu. Proste, tanie i tylko z kilku składników- czy można wyobrazić sobie lepszy przepis? Zobaczcie, jak zrobić te banalnie proste pieczarki faszerowane serem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekanki przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 178 głosów)

Pieczarki zapiekane z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Pieczarki: dokładnie je myjemy, nie obieramy ze skórek. Odcinamy nóżki i kroimy je w drobną kostkę.

  • 2.

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ser żółty (np. mozzarella) ścieramy na tarce, na małych oczkach. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Cebulę kroimy w małą kostkę.

  • 3.

    Jajka: wbijamy je do miseczki, roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki - mieszamy do połączenia składników.

  • 4.

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone nóżki pieczarek i posiekaną cebulę. Smażymy do zrumienienia. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane jajka z natką pietruszki. Smażymy, jak jajecznicę.

  • 5.

    Pieczenie: blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na niej układamy kapelusze pieczarek - zagłębieniem do góry. Napełniamy je farszem z jajek, grzybów i cebuli. Posypujemy startym serem. Pieczarki zapiekane z serem wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Porady

  • Pieczarki zapiekane można zrobić bez dodatku jajka i cebulki, a jedynie posypać je dobrej jakości serem.
  • Zamiast zwykłych, małych pieczarek możemy użyć do tego przepisu dużych portobello. Będą ładniej wyglądały i zmieści się w nich dużo więcej pysznego farszu.
  • Grzyby stały się ciemne, zanim zdążyliście je przygotować? Aby pieczarki nie czerniały, wystarczy skropić je odrobiną soku z cytryny.
  • Jeśli chcemy, żeby pieczarki były chrupiące, nie należy solić ich przed pieczeniem. Wtedy puszczają wodę i duszą się, zamiast zapiekać.
  • Pieczarki zapiekane z serem są najpyszniejsze na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika, ale można je z powodzeniem schować do lodówki i odgrzać w ciągu kolejnych 2-3 dni.

Notka redakcyjna

Pieczarki zapiekane z serem - różne farsze

Pieczarki zapiekane z serem można zrobić na wiele sposobów, zarówno w wersji mięsnej, wegetariańskiej, jak i wegańskiej. Głównym składnikiem, bez którego nie wyobrażamy sobie tego przepisu, jest oczywiście ser. To zgrany duet z grzybami, który idealnie do siebie pasuje i zawsze smakuje wyśmienicie.

Jaki ser do pieczarek sprawdzi się najlepiej? 

  • twarde sery żółte - my najbardziej polecamy parmezan lub cheddar, które nadadzą grzybom charakteru i wyrazistości,
  • miękkie sery - np. mozzarella, ricotta lub mascarpone,
  • ser pleśniowy - typu camembert, brie, a nawet gorgonzola.

Farsz do pieczarek można też wzbogacić mięsnym dodatkiem:

  • podsmażoną piersią z kurczaka,
  • mięsem mielonym, szynką wieprzową lub drobiowym,
  • szynką, np. prosciutto,
  • wędzonym boczkiem,
  • łososiem - surowym lub wędzonym na zimno bądź gorąco.

Z kolei wegetariańskie farsze możemy przygotować z pomidorów, szpinaku czy soczewicy. W tym przypadku ser zastępujemy dodatkiem tofu lub wegańskiego sera żółtego. Do wege farszu doskonale sprawdzą się również wszelkiego rodzaju kasze, na przykład jaglana lub gryczana.

Z czym podać pieczarki faszerowane serem?

Ten przepis doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale może też być samodzielnym daniem. W takim wypadku, pieczarki zapiekane z serem warto zaserwować w towarzystwie lekkiej surówki warzywnej lub miksu świeżych sałat z sosem winegret

Warto też podać sos do pieczarek faszerowanych:

  • czosnkowy,
  • ziołowy - na bazie gęstej śmietany, jogurtu lub majonezu,
  • tzatziki,
  • koperkowy na zimno.

Można też zapiec na gorąco pieczarki z sosem beszamelowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy