Gołąbki "Bez piór"

Bez zawijania.Polecam.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 700g. kapusty białej
  • 500g. mięsa mielonego (woł-wp)
  • 200g. ryżu
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki smalcu
  • sól,pieprz,kminek mielony,przyprawa w płynie do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę bardzo drobniutko kroimy w kosteczkę,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.Bardzo dokładnie odcedzamy przez gęste sito,studzimy.Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzamy,studzimy.Do miski wrzucamy mięso mielone,kapustę,ryż, wbijamy jajka,doprawiamy do smaku,wyrabiamy bardzo dokładnie.Mięso dzielimy na dwanaście porcji formując owalne gołąbki.Na szerokiej patelni mocno rozgrzewamy smalec smażymy gołąbki na rumiano z obu stron,przekładamy na blachę,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na ok.20minut.Gołąbki wyjmujemy z piekarnika,porcjujemy na talerzach podajemy z sosem pomidorowym,lub pieczarkowym,oraz z pieczywem.SMACZNEGO.
mięso obiad gołąbki kapusta mięso mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy