Galaretka z pigwy

Pigwa ma cierpki smak, ciężko je zjeść na surowo. Natomiast przetwory są wspaniałe.

DeserygalaretkiPrzetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.37 z 169 głosów)

Składniki:

  • Na galaretkę z pigwy potrzebujemy :
  • 1 kg owoców pigwy
  • 1/2 kg cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Owoce należy umyć , przekroić i wydrążyć ze środka gniazda nasienne. Całość zalać jednym litrem wody i zagotować pod przykryciem aż owoce rozgotują się. Gotować należy około jednej godziny. Następnie przecedzić, najlepiej przez gazę, dodać cukier i znów gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż galaretka stanie się gęsta. Gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi wieczkami i odstawić do góry dnem aż całkowicie ostygną.
  • I to tyle w tym przepisie. Jest prosty i nie trzeba wiele. A galaretka nadaje się ciast i deserów. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy