REKLAMA

Pasteis de nata

Pasteis de nata to babeczki budyniowe przygotowane na bazie ciasta kruchego, ciasta filo lub ciasta francuskiego. Są one tradycyjnym deserem kuchni portugalskiej. Warto spróbować je podczas podróży do Lizbony, gdzie są one szczególnie popularne. Ważnym składnikiem pasteis de belem jest pyszny krem, który przygotowuje się m.in. na bazie mleka, cukru, żółtka i mąki. Ten tradycyjny portugalski wypiek – świetnie sprawdzi się w roli słodkiej przekąski na przyjęciach czy spotkaniu w gronie rodzinnym. Są one przyjemnie słodkie, a także sycące, dlatego możemy serwować je również na śniadanie czy kolację. Poniżej podajemy przepis na pasteis de nata!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty Desery babeczki krem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 207 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Masło roztapianie 1.

    Do miski należy wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, 120 ml letniej wody i wlać 40 g roztopionego i wystudzonego masła. Następnie trzeba zagnieść ciasto. Należy zacząć od zewnątrz i iść do środka. Gdy płyn zaczyna pochłaniać mąkę, uzyskamy miękkie i delikatne ciasto. Całość należy wyrabiać przez około 10 minut.  Ciasto na pasteis de nata trzeba cienko wałkować na wysypanej mąką stolnicy. Na koniec należy posmarować roztopionym masłem i ciasto ciasno zwinąć. 

  • mleko gotowanie 2.

    Krem - pasteis de belem:  Skrobię kukurydzianą trzeba rozdrobnić w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka należy zagotować z dodatkiem laski cynamonu i skórką z cytryny. Do gotującego się mleka należy dodać rozdrobnioną skrobię, mieszając przez cały czas, aż do zgęstnienia. W drugim garnku należy zrobić syrop cukrowy łącząc 250 ml wody i całość  gotować około 3 minuty. Tak powstały syrop cukrowy trzeba dolać powoli do masy budyniowej.  Cały czas mieszając, aby obie masy połączyły się na gładką konsystencję. Masa do pasteis de nata może być przelana przez sitko. Następnie żółtka trzeba roztrzepać i dodać do przestudzonej masy budyniowej.  Całość trzeba dokładnie wymieszać. 

  • Pasteis de nata 3.

    Foremki do muffinek należy posmarować masłem. Potem z przygotowanego wcześniej ciasta trzeba odciąć plaster o grubości 3 centymetrów. Można lekko rozwałkować. Takim plastrem ciasta należy wykleić foremkę, począwszy od spodu. Następnie trzeba je napełnić przygotowanym kremem budyniowym. Pasteis de nata trzeba piec w nagrzanym piekarniku  do 250 stopni Celsjusza przez 17 minut. Pasteis de nata jest gotowe, gdy na wierzchu kremu pojawią się mocno brązowe plamy. Pasteis de nata należy podawać posypane cukrem pudrem lub mielonym cynamonem.

Porady

  • W tradycyjnej wersji pasteis de nata przygotowuje się z ciasta francuskiego i takie ciasteczka portugalskie możemy też zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy kupić gotowe arkusz ciasta francuskiego (500 g), pociąć je w kwadraty i wypełnić nim natłuszczoną foremkę do muffinek, a następnie postępować wedle wskazówek z naszego przepisu na pasteis de nata. 
  • Pasteis de nata najlepiej smakuje serwowane z cukrem pudrem. Możemy też podawać je ze świeżymi owocami – malinami, porzeczkami, borówkami czy truskawkami. 
  • Do przygotowania pasteis de nata niezbędne będą foremki – z powodzeniem możemy wykorzystać foremki na muffinki czy też babeczki, jednak warto pamiętać, że nie powinny być one zbyt wysokie (maksymalnie 3-4 cm). 
  • Krem na pasteis de nata możemy przygotować również na bazie budyniu – wystarczy ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, dodać cukier waniliowy, śmietanę kremówkę i żółtka, a następnie wszystko dobrze wymieszać.
  • Pasteis de belem z powodzeniem możemy przygotować w Termomixie. 
     

Notka redakcyjna

Pasteis de nata – tradycyjne ciasteczka portugalskie 

Pasteis de nata, uznawane za narodowy deser Portugalii, mają postać tarteletek z masą budyniową, przygotowanych na bazie ciasta francuskiego (rzadziej ciasta kruchego). Cieszą się one szczególnie dużą popularnością w Lizbonie, a wielu turystów odwiedzających stolicę Portugalii, zachwyca się ich smakiem. Co ciekawe, w jednej z dzielnicy Lizbony: Belem nazywane są one Pasteis de Belem, co sugeruje, że wywodzą się one właśnie z tej części miasta. Pomysłodawcą tego deseru byli prawdopodobnie mnisi z portugalskiego Klasztoru Hieronimów. Legenda głosi, że wykorzystywali oni niebotyczne ilości białek do usztywniania swoich habitów. Efektem ubocznym tego działania były żółtka, z którymi nie mieli co zrobić. W ten sposób zaczęli oni wytwarzać patetis de nata i stale udoskonalać przepis. Pierwsza cukiernia wyspecjalizowana w przygotowaniu patetis de nata powstała już w pierwszej połowie XIX i istnieje ona do dziś, ciesząc się sporą popularnością zarówno wśród lokalsów, jak i turystów. 

Najpopularniejsze portugalskie desery 

Portugalskie desery cieszą się sporym uznaniem na całym świecie. Łączy je jedna wspólna cecha – w większości przypadków powstają one na bazie żółtek i pysznych, słodkich kremów. Oprócz omawianego patetis de nata, w portugalskich cukierniach warto spróbować również Pao de Deus, który ma postać delikatnej, miękkiej drożdżówki, przygotowanej na bazie mąki drożdżowej. Dużą popularnością cieszy się również Queijadas, czyli sernikowe babeczki, które składają się z trzech rodzajów sera. Pisząc o tradycyjnych portugalskich deserach nie sposób również nie wspomnieć o Pão de Ló de Ovar – niezwykle słodki i wilgotny biszkopt. Na koniec pozostaje nam Ovos moles, które składa się z dwóch warstw: masy z żółtek i cukru oraz cienkiego i delikatnego ciasta opłatkowego. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy