Pasteis de nata - portugalskie babeczki budyniowe

Ocena:

4.47 (233)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Pasteis de nata to portugalskie babeczki budyniowe przygotowane z ciasta francuskiego. Ważnym składnikiem jest pyszny krem, który przygotowuje się na bazie mleka, cukru, żółtka i mąki. Szczególnie popularne są w Lizbonie, warto ich spróbować podczas podróży. Ten deser świetnie sprawdzi się na przyjęciach na stojąco, na spotkaniu w gronie rodzinnym, a także jako codzienny podwieczorek. Są one przyjemnie słodkie, a także sycące, dlatego możemy serwować je również na śniadanie, idealnie pasuje do śniadaniówki do szkoły. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na pasteis de nata.

Składniki:

  • ciasto francuskie  375 g

  • woda  120 ml

  • mleko  250 ml

  • wanilia  1 szt.

  • żółtko  5 szt.

  • cukier  80 g

  • mąka pszenna  30 g

  • cynamon  1 szt.

Pasteis de nata - portugalskie babeczki budyniowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto francuskie: rolujemy je i tniemy na 12 części. Wkładamy je do formy na muffinki, lekko dociskając je do dna - tworzymy kształt miseczki.

  • Krok 2:

    Syrop cukrowy: do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy laskę cynamonu i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez ok. 3 minuty i odstawiamy do przestudzenia.

  • Krok 3:

    Jajka: rozbijamy je, oddzielamy żółtka, a następnie je roztrzepujemy. Białka nie będą nam potrzebne.

  • Krok 4:

    Krem - pasteis de belem: mąkę rozrabiamy z ok. 60 ml mleka i ziarnami wyskrobanymi z laski wanilii. Odstawiamy na chwilę. W oddzielnym garnku gotujemy pozostałe mleko. Wlewamy je do wcześniej przygotowanej mąki z wanilią, dokładnie mieszamy. Syrop cukrowy przelewamy przez sitko, bezpośrednio do miski. Dodajemy żółtka. Mieszamy, aż powstanie jednolity krem, będzie dość lejący.

  • Krok 5:

    Piekarnik: nagrzewamy go do temperatury 250 stopni Celsjusza.

  • Krok 6:

    Pieczenie: ciasto francuskie przełożone do formy na muffinki, wypełniamy masą budyniową, do 3/4 wysokości. Pieczemy przez ok. 20 minut. Pasteis de nata są gotowe, gdy na wierzchu kremu pojawią się mocno brązowe plamy.

  • Krok 7:

    Podanie: portugalskie ciastka najlepiej smakują gorące, posypane cukrem pudrem lub mielonym cynamonem.

Porady

  • Pasteis de nata najlepiej smakuje serwowane z cukrem pudrem. Możemy też podawać je ze świeżymi owocami – malinami, porzeczkami, borówkami czy truskawkami. 
  • Do przygotowania portugalskich ciasteczek niezbędne będą foremki – z powodzeniem możemy wykorzystać foremki na muffinki czy też babeczki, jednak warto pamiętać, że nie powinny być one zbyt wysokie (maksymalnie 3–4 cm). 
  • Ważne, żeby nie nalać za dużo masy budyniowej, ponieważ rośnie ona w czasie pieczenia.
  • Krem na pasteis de nata możemy przygotować również na bazie budyniu – wystarczy ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, dodać cukier waniliowy, śmietanę kremówkę i żółtka, a następnie wszystko dobrze wymieszać.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasteis de nata – tradycyjne ciasteczka portugalskie 

Pasteis de nata, uznawane za narodowy deser Portugalii, mają postać tarteletek z masą budyniową, przygotowanych na bazie ciasta francuskiego (rzadziej ciasta kruchego). Cieszą się one szczególnie dużą popularnością w Lizbonie, a wielu turystów odwiedzających stolicę Portugalii, zachwyca się ich smakiem. Co ciekawe, w jednej z dzielnicy Lizbony: Belem nazywane są one pasteis de Belem, co sugeruje, że wywodzą się one właśnie z tej części miasta.

Pomysłodawcą tego deseru byli prawdopodobnie mnisi z portugalskiego Klasztoru Hieronimów. Legenda głosi, że wykorzystywali oni niebotyczne ilości białek do usztywniania swoich habitów. Efektem ubocznym tego działania były żółtka, z którymi nie mieli co zrobić. W ten sposób zaczęli oni wytwarzać patetis de nata i stale udoskonalać przepis. Pierwsza cukiernia wyspecjalizowana w przygotowaniu pasteis de nata powstała już w pierwszej połowie XIX i istnieje ona do dziś, ciesząc się sporą popularnością zarówno wśród Portugalczyków, jak i turystów. 

Najpopularniejsze portugalskie desery 

Portugalskie desery cieszą się sporym uznaniem na całym świecie. Łączy je jedna wspólna cecha – w większości przypadków powstają one na bazie żółtek i pysznych, słodkich kremów. Oprócz omawianego pasteis de nata, w portugalskich cukierniach warto spróbować również:

  • pão de Deus, który ma postać delikatnej, miękkiej drożdżówki, przygotowanej na bazie mąki drożdżowej.
  • queijadas, czyli sernikowe babeczki, które składają się z trzech rodzajów sera.
  • pão de Ló de Ovar – niezwykle słodki i wilgotny biszkopt.
  • ovos moles, które składa się z dwóch warstw: masy z żółtek i cukru oraz cienkiego i delikatnego ciasta opłatkowego. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne