Pierś z kurczaka w pomidorach z piekarnika

Pierś z kurczaka z piekarnika to pomysł na pyszny, zdrowy i niskotłuszczowy obiad dla całej rodziny. Nasza propozycja to kurczak w pomidorach cherry z dodatkiem mozzarelli i domowego pesto z bazylii, serwowany z młodymi ziemniaczkami. Pierś z kurczaka pod pierzynką to świetny pomysł na wiosenno-letni posiłek. Możemy przygotować go zarówno w piekarniku, jak i na grillu – wówczas nabierze charakterystycznego, dla potraw z rusztu, smaku i aromatu. To danie najlepiej podawać z lekką surówką, a w upalne dni – również z domową lemoniadą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne dania z kurczaka kurczak faszerowany

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 191 głosów)

Pierś z kurczaka w pomidorach z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki zapiekane z serem - mundurki 1.

    Ziemniaki szorujemy, wkładamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy i osuszamy. Każdego nacinamy w plasterki co 2 mm, uważając, aby nie dociąć do końca (można z obu stron ziemniaka położyć 2 drewniane pałeczki, dzięki czemu nóż zatrzyma się w odpowiednim miejscu). Plasterki lekko rozchylamy, oprószamy solą i smarujemy 45 ml oliwy z oliwek. Ziemniaki układamy w dużym naczyniu do zapiekania i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy 30 minut.

  • Bazylia 2.

    Porwaną bazylię,  100 ml oliwy z oliwek, starty parmezan i orzeszki piniowe  miksujemy na gładki sos. Można to wykonać za pomocą blendera lub użyć moździerza. Gotowe pesto z bazylii należy odłożyć i przystąpić do przygotowania filetów z kurczaka. 

  • Filet-z-kurczaka 3.

    Filety osuszamy, nacinamy pod skosem co 2 cm i oprószamy solą oraz pieprzem. Mozzarellę i pomidorki kroimy w plasterki. Nacięcia filetów smarujemy pesto, do środka wkładamy plasterki sera mozzarella i pomidorów. Mięso układamy w naczyniu obok ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Przed podaniem mięso smarujemy pesto. 

Porady

  • Ważnym składnikiem piersi z kurczaka w pomidorach jest domowe pesto bazyliowe. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania potrawy, to z powodzeniem możemy wykorzystać gotowe pesto ze sklepu
  • Nasz przepis na kurczaka w pomidorach możemy nieco zmodyfikować – rekomendujemy wykorzystać pomidorki cherry, ale równie dobrze możemy postawić na inny typ pomidorów, np. malinowe. Świetnym pomysłem, zwłaszcza poza sezonem, jest przygotowanie kurczaka w pomidorach z puszki – należy jednak je wcześniej odsączyć z nadmiaru wody. 
  • Jeśli zależy nam na przygotowaniu soczystej piersi z kurczaka, to możemy przygotować ją w folii aluminiowej lub w rękawie. Nie zalecamy też wykorzystywać termoobiegu do pieczenia nadziewanej piersi z kurczaka, gdyż mięso może się nadmiernie wysuszyć
  • Jeśli nie przepadamy za pesto bazyliowym, które jest dość intensywne w smaku, to możemy natrzeć nadziewaną pierś z kurczaka mieszanką swoich ulubionych przypraw i niewielką ilością oliwy z oliwek. 
     

Notka redakcyjna

Pierś z kurczaka z mozzarellą 

Pierś z kurczaka pod pierzynką z mozzarelli to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny – przypadnie on do gustu nie tylko amatorom dobrych smaków, ale również fanom dań w wersji fit. Pieczona w piekarniku pierś z kurczaka jest daniem niskokalorycznym, a także niskotłuszczowym – świetnie sprawdzi się nie tylko jako posiłek dla dorosłych, ale również dla dzieci. Jeśli chcemy przygotować pierś z kurczaka z mozzarellą, to mamy do wyboru dwie opcje – możemy przygotować kurczaka pod pierzynką lub nadziać go mozzarellą i pomidorkami – możemy użyć świeżych pomidorów cherry (jak w przepisie powyżej), pomidorów suszonych bądź pomidorów z puszki. 

Ile czasu piec pierś z kurczaka w piekarniku? 

Optymalny czas pieczenia piersi z kurczaka w piekarniku uzależniony jest od ich wielkości oraz sposobu przygotowania i wybranej techniki pieczenia. Uśredniony czas przygotowania piersi z kurczaka to 20-30 minut w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza. Warto pamiętać, że zbyt wysoka temperatura może nadmiernie przesuszyć kurczaka, dlatego jeśli zależy nam na soczystości mięsa, to należy piec go dłużej w niżej temperaturze. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy