Tradycyjne włoskie ciasto z wyspy Capri czekoladowo-migdałowe wg przepisu rodziny Soprano. Polecam.
Składniki:
6 jajek o temp pokojowej
225 g masła o temperaturze pokojowej
225 g migdałow
3/4 szkl cukru
szczypta soli
225 g deserowej czekolady roztopionej i przestudzonej
cukier puder
bita śmietana (wg uznania)
Torta caprese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jakis czas temu kupiłam sobie ksiazke kucharska Rodziny Soprano bo uwielbiam ten
serial.. no i na tym sie skonczyło;) kupiłam i tyle ksiazka tak sobie lezała i leżala. ostatnio przegladając ją zobaczyłam przepis na tradycyjne włoskie ciasto z wyspy Capri.. a mianowicie Torta Caprese, czekoladowo migdałowe ciasto. Wydało sie byc proste w zrobieniu mimo ze przeszukałam internet w celu uzyskania wskazówek niestety polskich stron na temat tego tortu brak, wszystko po włosku:)
Wiec zrobiłam tort wg przepisu rodziny Soprano a czy mi się udał to juz ocencie sami. Tort jest mocno czekoladowy, lekko chrupiacy migdałami, kruchy i bardzo delikatny. tak
delikatny ze przy przekladaniu go na patere prawie mi sie złamał:)
Piekarnik do 180st. Tortownice smarujemy masłem, wykładamy woskowanym papierem
lub papierem do pieczenia, ponownie smarujemy papier masłem i posypujemy mąką.
nadmiar maki usuwamy.
Za pomocą robota siekamy migdały bardzo drobno. ( ja mam lekko uszkodzony robot wiec kupiłam platki migdałow i je zmiksowałam).
W duzej misce ubijamy mikserem na duzej prędkosci masło i 2/3 cukru az masa będzie
lekka i puszysta. dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem dobrze miskujemy. Na koniec dajemy czekolade i migdały.
Ubijamy na sztywno piane z białek, dodajac sól. Zwiekszamy maksymalnie obroty i
dodajemy reszte cukru. Piana ma byc sztywna. Łaczymy 1/4 piany z masa czekoladowa łopatka recznie, potem delikatnie dodajemy reszte piany.
Mase przelewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut az ciasto zetnie sie przy brzegach
ale nadal bedzie wilgotne w srodku. Odstawiamy na 10 minut na kratce by przestygło.
Odwracamy ciasto wyjmujemy na kratke zdejmujemy papier. ponownie odracamy.
Zostawiamy do całkowitego przestygniecia i posypujemy cukrem pudrem. podajemy