torta_caprese

Torta Caprese

Ocena:

4.5 (167)

  • 60 min.
Tradycyjne włoskie ciasto z wyspy Capri czekoladowo-migdałowe wg przepisu rodziny Soprano. Polecam.

Składniki:

  • 6 jajek o temp pokojowej
  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • 225 g migdałow
  • 3/4 szkl cukru
  • szczypta soli
  • 225 g deserowej czekolady roztopionej i przestudzonej
  • cukier puder
  • bita śmietana (wg uznania)

Torta caprese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jakis czas temu kupiłam sobie ksiazke kucharska Rodziny Soprano bo uwielbiam ten
  • serial.. no i na tym sie skonczyło;) kupiłam i tyle ksiazka tak sobie lezała i leżala. ostatnio przegladając ją zobaczyłam przepis na tradycyjne włoskie ciasto z wyspy Capri.. a mianowicie Torta Caprese, czekoladowo migdałowe ciasto. Wydało sie byc proste w zrobieniu mimo ze przeszukałam internet w celu uzyskania wskazówek niestety polskich stron na temat tego tortu brak, wszystko po włosku:)
  • Wiec zrobiłam tort wg przepisu rodziny Soprano a czy mi się udał to juz ocencie sami. Tort jest mocno czekoladowy, lekko chrupiacy migdałami, kruchy i bardzo delikatny. tak
  • delikatny ze przy przekladaniu go na patere prawie mi sie złamał:)
  • Piekarnik do 180st. Tortownice smarujemy masłem, wykładamy woskowanym papierem
  • lub papierem do pieczenia, ponownie smarujemy papier masłem i posypujemy mąką.
  • nadmiar maki usuwamy.
  • Za pomocą robota siekamy migdały bardzo drobno. ( ja mam lekko uszkodzony robot wiec kupiłam platki migdałow i je zmiksowałam).
  • W duzej misce ubijamy mikserem na duzej prędkosci masło i 2/3 cukru az masa będzie
  • lekka i puszysta. dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem dobrze miskujemy. Na koniec dajemy czekolade i migdały.
  • Ubijamy na sztywno piane z białek, dodajac sól. Zwiekszamy maksymalnie obroty i
  • dodajemy reszte cukru. Piana ma byc sztywna. Łaczymy 1/4 piany z masa czekoladowa łopatka recznie, potem delikatnie dodajemy reszte piany.
  • Mase przelewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut az ciasto zetnie sie przy brzegach
  • ale nadal bedzie wilgotne w srodku. Odstawiamy na 10 minut na kratce by przestygło.
  • Odwracamy ciasto wyjmujemy na kratke zdejmujemy papier. ponownie odracamy.
  • Zostawiamy do całkowitego przestygniecia i posypujemy cukrem pudrem. podajemy
  • opcjonalnie z bitą smietana.
  • Smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne