Gotowana kukurydza

Gotowana kukurydza to najprostsza i najprzyjemniejszy letni smak:) a przy tym bomba witaminowa!

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.06 z 264 głosów)

Składniki:

  • 2 kolby młodej kukurydzy
  • masło
  • sól
  • ew. cukier, mleko, miód

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kukurydzę należy obrać z liści i wszelkich części niejadalnych (tzn. „niteczek”) oraz opłukać. Osobiście przygotowuję gotowaną kukurydzę w parowarze. Paruję ją około 15 minut, następnie nacieram masłem i lekko obsypuję solą.
  • Jeżeli przygotowujecie gotowaną kukurydzę w wodzie należy doprowadzić ją do wrzenia i gotować 10- 15 minut. Nie dłużej! Ponieważ zrobi się twarda! Do wody nie należy dodawać soli- również stwardnieje. Proponuję dosypać trochę cukru oraz dolać mleka (będzie delikatniejsza). Niektórzy dodają również do niej łyżkę miodu. Można również- tak jak w przypadku parowaru- nie dodawać nic, i natrzeć ją na końcu masłem oraz posypać solą.
  • Grillowanie kukurydzy: Kukurydzę należy dobrze natrzeć masłem i posolić. Następnie zawinąć w folie aluminiową i grillować około 15- 30 minut. Należy sprawdzać co jakiś czas czy kolba kukurydzy nie przypaliła się.
  • Aby urozmaicić smak kukurydzy można ją nasmarować masłem z dodatkiem czosnku i różnych ziół (np. pietruszki, koperku) a nawet orzechów włoskich- wszystkie składniki należy zmielić na gładką masę.
  • Gotowana kukurydza nie wymaga dużego wysiłku i czasu, ani znajomości gotowania na poziomie super kucharza! :) Smarując kukurydzę masłem i obsypując odrobiną soli otrzymamy znakomitą przekąskę czy obiad. Cały smak kukurydzy tkwi w prostocie! Oprócz tego jest ona bombą witaminową! Zawiera witaminy z grupy A, B, E oraz selen, luteinę, zeaksantynę oraz błonnik, które są tak ważne dla naszego organizmu.
  • www.asik20.blogspot.com

Porady

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy