Kukurydza gotowana

Kukurydza gotowana to najprostsza do przygotowania przekąska i najprzyjemniejszy letni smak. Gotowanie kukurydzy nie zajmuje wiele czasu, a pozwala cieszyć się bogactwem witamin. Kukurydza gotowana z dodatkiem masła i szczyptą soli smakuje bardziej intensywnie. Często kukurydza gotowana dodawana jest do dań z grilla albo podawana jako składnik wegetariańskiego obiadu. Kukurydza gotowana świetnie się sprawdzi jako danie podczas rodzinnego spotkania lub grilla w gronie znajomych.

Potrawy na grillaPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.06 z 264 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Kukurydza gotowana - przygotowanie:
    Kukurydzę należy obrać z liści i wszelkich części niejadalnych (tzn. „niteczek”) oraz opłukać. Kukurydza gotowana może być przygotowana w parowarze. czas parowania wynosi około 15 minut, następnie należy natrzeć kukurydzę gotowaną masłem i lekko obsypać solą.
    Jeżeli kukurydza gotowana przygotowywana jest w wodzie należy doprowadzić ją do wrzenia i gotować 10- 15 minut. Kukurydza nie powinna być dłużej gotowana, ponieważ zrobi się twarda! Do wody nie należy dodawać soli, bo kukurydza również stwardnieje. Kukurydza gotowana może być w wodzie doprawiona odrobiną cukru oraz mlekiem. Wtedy kukurydza gotowana będzie delikatniejsza w smaku. Czasem kukurydza gotowana doprawiana jest łyżkę miodu. Można również- tak jak w przypadku parowaru- nie dodawać nic, i natrzeć ją na końcu masłem oraz posypać solą.
  • pietruszka-iStock (1)2.Grillowanie kukurydzy:
    Kukurydzę gotowaną należy dobrze natrzeć masłem i posolić. Następnie zawinąć w folię aluminiową i grillować około 15- 30 minut. Należy sprawdzać co jakiś czas czy kolba kukurydzy się nie przypaliła.
    Aby urozmaicić smak kukurydzy można ją nasmarować masłem z dodatkiem czosnku i różnych ziół (np. pietruszki, koperku) a nawet orzechów włoskich. Ważne, aby wszystkie składniki zmielić na gładką masę. Kukurydza gotowana jest gotowana do podania.

Porady

Kukurydza gotowana zawiera w przepisie:

  • 2 kolby młodej kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • do smaku: sól, cukier, mleko, miód

 

Notka redakcyjna

Kukurydza gotowana to przekąska niewymagająca dużego wysiłku ani poświęcenia czasu. Nie trzeba mieć także wiedzy na poziomie profesjonalnego kucharza. Smarując kukurydzę masłem i obsypując odrobiną soli, otrzymamy znakomitą przekąskę albo obiad wegetariański. Kukurydza gotowana zachwyca prostotą przygotowania. Nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jej przyrządzeniem.


Kukurydza gotowana – ile gotować kukurydzę?

Czas gotowania kukurydzy uzależniony jest od jej wielkości i świeżości. Najczęściej wystarcza gotować kolbę kukurydzy przez 15 minut we wrzącej wodzie. Świeża kukurydza będzie miękka i słodka. Aby skrócić czas gotowania kukurydzy, warto podzielić ją na mniejsze części. Wtedy nawet duże kolby szybko się ugotują.
Oprócz tego kukurydza gotowana jest prawdziwą bombą witaminową! Między innymi zawiera witaminy z grupy A, B, E oraz selen, luteinę, zeaksantynę oraz błonnik. Kukurydza gotowana jest daniem dietetycznym. W 100 g kukurydza gotowana zawiera około 90 kalorii.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy