Kukurydza gotowana to najprostsza do przygotowania przekąska i najprzyjemniejszy letni smak. Gotowanie kukurydzy nie zajmuje wiele czasu, a pozwala cieszyć się bogactwem witamin. Kukurydza gotowana z dodatkiem masła i szczyptą soli smakuje bardziej intensywnie. Często kukurydza gotowana dodawana jest do dań z grilla albo podawana jako składnik wegetariańskiego obiadu. Kukurydza gotowana świetnie się sprawdzi jako danie podczas rodzinnego spotkania lub grilla w gronie znajomych.
Kukurydza gotowana Fot. iStock
(średnia 4.06 z 264 głosów)
Porady
Kukurydza gotowana zawiera w przepisie:
- 2 kolby młodej kukurydzy
- 2 łyżki masła
- do smaku: sól, cukier, mleko, miód
Kukurydza gotowana to przekąska niewymagająca dużego wysiłku ani poświęcenia czasu. Nie trzeba mieć także wiedzy na poziomie profesjonalnego kucharza. Smarując kukurydzę masłem i obsypując odrobiną soli, otrzymamy znakomitą przekąskę albo obiad wegetariański. Kukurydza gotowana zachwyca prostotą przygotowania. Nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jej przyrządzeniem.
Czas gotowania kukurydzy uzależniony jest od jej wielkości i świeżości. Najczęściej wystarcza gotować kolbę kukurydzy przez 15 minut we wrzącej wodzie. Świeża kukurydza będzie miękka i słodka. Aby skrócić czas gotowania kukurydzy, warto podzielić ją na mniejsze części. Wtedy nawet duże kolby szybko się ugotują.
Oprócz tego kukurydza gotowana jest prawdziwą bombą witaminową! Między innymi zawiera witaminy z grupy A, B, E oraz selen, luteinę, zeaksantynę oraz błonnik. Kukurydza gotowana jest daniem dietetycznym. W 100 g kukurydza gotowana zawiera około 90 kalorii.
Komentarze