Kukurydza gotowana

Kukurydza gotowana najlepiej smakuje podana po prostu z dodatkiem masła i szczyptą soli – intensywna, chrupiąca, po prostu idealna. To najprostsza do przygotowania, jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a pozwala cieszyć się bogactwem witamin. Często podawana jest do dań z grilla albo jako składnik wegetariańskiego obiadu. Świetnie się sprawdzi podczas rodzinnego spotkania lub grilla w gronie znajomych. Gotowanie kukurydzy jest bardzo łatwe – przekonajcie się sami!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.06 z 267 głosów)

Kukurydza gotowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kukurydza 1.

    Przygotowanie kukurydzy: obieramy ją z liści i wszelkich części niejadalnych (tzn. „niteczek”), a następnie płuczemy. Jeżeli kukurydza gotowana przygotowywana jest w wodzie, należy doprowadzić ją do wrzenia i gotować 15-20 minut.

  • maslo-iStock 2.

    Gotowanie kukurydzy: wlewamy wodę do dużego garnka, dodajemy nieco cukru (ok. pół łyżeczki) oraz mleka (80 ml). Jak zacznie wrzeć wkładamy do niego kukurydzę na ok. 12–15 minut – nie solimy wody! Kukurydza gotowana najlepiej smakuje na gorąco, podana z kawałkiem roztapiającego się na niej masła i oprószona solą.

Porady

  • Kukurydza gotowana będzie delikatniejsza w smaku, dzięki dodatkowi cukru i mleka. Ale przyrządzona w samej wodzie będzie równie dobra.
  • Kukurydza gotowana może być przygotowana w parowarze. Czas parowania wynosi około 15 minut, następnie należy natrzeć ją masłem i lekko obsypać solą.
  • Po ugotowaniu kolby kukurydzy najlepiej zjeść od razu. Jeśli zostanie nam ich nadmiar – możemy nożem ściąć ziarenka i dodać do sałatki lub całe kolby zapiec w piekarniku pod serową pierzynką.
  • Kukurydza gotowana powinna być przygotowana w dużym garnku, tak, żeby mogła się w nim swobodnie obracać pod wpływem wrzącej wody. Jeśli nie mamy odpowiedniego, to w ostateczności możemy kolby przeciąć na mniejsze kawałki.

Polecamy również przepis na kukurydzę z grilla – można ją zrobić razem z innymi dodatkami z rusztu.


Notka redakcyjna

Kukurydza gotowana – prosta i smaczna przekąska

Kukurydza gotowana to przekąska niewymagająca dużego wysiłku ani poświęcenia czasu. Nie trzeba mieć także wiedzy na poziomie profesjonalnego kucharza. Smarując kukurydzę masłem i obsypując odrobiną soli, otrzymamy znakomity dodatek do innych potraw albo obiad wegetariański. Można ją podać jako samodzielne danie – to dobra propozycja na drugie śniadanie lub lekką kolację. W wersji obiadowej możemy ugotować do niej dodatkowo fasolkę szparagową polaną bułką tartą i młode ziemniaki z koperkiem. Równie dobrze pasuje również do dań mięsnych – układamy ją na talerzu zamiast surówki. A kukurydza gotowana zachwyca prostotą przygotowania, niezwykłym aromatem, chrupkością i pełnią smaku. Nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jej przyrządzeniem.


Ile gotować kukurydzę?

Czas gotowania kukurydzy uzależniony jest od jej wielkości i świeżości. Najczęściej wystarcza gotować kolbę kukurydzy przez 15 minut we wrzącej wodzie. Świeża kukurydza będzie miękka i słodka. Taką młodą, z pierwszych zbiorów robimy krócej – tu wystarczy 12 minut. Żeby skrócić czas gotowania kukurydzy, warto podzielić ją na mniejsze części. Wtedy nawet duże kolby szybko się ugotują.

 

Dlaczego warto jeść kukurydzę?

Kukurydza (również po ugotowaniu) jest prawdziwą bombą witaminową! Między innymi zawiera witaminy z grupy A, B, E oraz selen, luteinę, zeaksantynę oraz błonnik. Kukurydza gotowana jest daniem dietetycznym. W 100 g kukurydza gotowana zawiera około 90 kalorii. Tu uwaga – im więcej masła dodamy, tym danie będzie bardziej kaloryczne, więc uwaga na ten dodatek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy