REKLAMA

Kukurydza gotowana

Kukurydza gotowana to najprostsza do przygotowania przekąska i najprzyjemniejszy letni smak. Gotowanie kukurydzy nie zajmuje wiele czasu, a pozwala cieszyć się bogactwem witamin. Najlepiej smakuje podana po prostu z dodatkiem masła i szczyptą soli - intensywna, chrupiąca, po prostu idealna! Często kukurydza gotowana dodawana jest do dań z grilla albo podawana jako składnik wegetariańskiego obiadu. Świetnie się sprawdzi jako danie podczas rodzinnego spotkania lub grilla w gronie znajomych.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Potrawy na grilla Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.05 z 265 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kukurydza 1.

    Kukurydzę należy obrać z liści i wszelkich części niejadalnych (tzn. „niteczek”) oraz opłukać. Jeżeli kukurydza gotowana przygotowywana jest w wodzie, należy doprowadzić ją do wrzenia i gotować 15-20 minut. 

  • maslo-iStock 2.

    Kukurydza nie powinna być dłużej gotowana, ponieważ zrobi się twarda! Do wody nie należy dodawać soli, bo kukurydza również stwardnieje. Do wody do gotowania kukurydzy dodajemy nieco cukru oraz mlekiem - proporcje jak w składnikach czyli na 2 kolby kukurydzy 80 ml mleka i pół łyżeczki cukru. Wtedy będzie delikatniejsza w smaku. Gotowana kukurydza najlepiej smakuje na gorąco, podana z kawałkiem roztapiającego się na niej masła i oprószona solą.

Porady

  • Kukurydza gotowana może być przygotowana w parowarze. czas parowania wynosi około 15 minut, następnie należy natrzeć ją masłem i lekko obsypać solą.
  • Po ugotowaniu kolby kukurydzy najlepiej zjeść od razu. Jeśli zostanie nam ich nadmiar - możemy nożem ściąć ziarenka i dodać do sałatki lub całe kolby zapiec w piekarniku pod serową pierzynką.

 

Notka redakcyjna

Kukurydza gotowana to przekąska niewymagająca dużego wysiłku ani poświęcenia czasu. Nie trzeba mieć także wiedzy na poziomie profesjonalnego kucharza. Smarując kukurydzę masłem i obsypując odrobiną soli, otrzymamy znakomitą przekąskę albo obiad wegetariański. Kukurydza gotowana zachwyca prostotą przygotowania. Nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jej przyrządzeniem.

Kukurydza gotowana – ile gotować kukurydzę?

Czas gotowania kukurydzy uzależniony jest od jej wielkości i świeżości. Najczęściej wystarcza gotować kolbę kukurydzy przez 15 minut we wrzącej wodzie. Świeża kukurydza będzie miękka i słodka. Aby skrócić czas gotowania kukurydzy, warto podzielić ją na mniejsze części. Wtedy nawet duże kolby szybko się ugotują.
A co jeszcze oprócz prostego przepisy może zachęcić do takiego dania? Kukurydza (również po ugotowaniu) jest prawdziwą bombą witaminową! Między innymi zawiera witaminy z grupy A, B, E oraz selen, luteinę, zeaksantynę oraz błonnik. Kukurydza gotowana jest daniem dietetycznym. W 100 g kukurydza gotowana zawiera około 90 kalorii. Tu uwaga - im więcej masła dodamy, tym danie będzie bardziej kaloryczne, więc uwaga na ten dodatek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy