Przepisy na przetwory: sałatka z fasolką i kalafiorem.
Składniki:
po 1/2 kg żółtej i zielonej fasolki szparagowej
kalafior
czerwona cebula
sól, cukier do smaku, ocet
kilka listków laurowych
2 łyżki ziaren gorczycy
Fasolka z kalafiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Warzywa myjemy i czyścimy
strączki przecinamy na połówki, kalafiora dzielimy na małe różyczki, cebulę kroimy w cienkie talarki. Fasolkę i kalafiora obgotowujemy na półtwardo w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku, odcedzamy. Zagotowujemy ok. 1 l wody i doprawiamy do smaku octem, solą i cukrem. Do słoików nakładamy fasolkę z kalafiorem, po kilka piórek cebuli, liści laurowych, trochę gorczycy, zalewamy gorącą marynatą. Stawiamy do góry dnem. Można jeść po 2–3 dniach