Dynia w occie

Ocena:

3.66 (917)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Dynia w occie to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Podkręca smak każdego dania na ciepło lub zimnych przystawek – wędlin i pasztetów. Przygotowana we wrześniu lub październiku będzie cieszyć jesiennym kolorem i korzennym aromatem przez cały rok. Jeśli szukacie sprawdzonego patentu na rozgrzewające przetwory, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na dynię w occie. 

Składniki:

  • dynia  3 kg

  • woda  1.2 l

  • ocet  200 ml

  • goździki  16 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

  • cukier  200 g

  • sól  6 g

Dynia w occie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Dynia: obieramy ją, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Wkładamy ją do osolonego wrzątku. Kiedy woda ponownie się zagotuje, od razu wyławiamy dynię za pomocą łyżki cedzakowej lub odcedzamy na durszlaku. Rozkładamy zblanszowane kostki równomiernie w wyparzonych słoikach.

    dynia-w-occie
  • Krok 2:

    Zalewa: zagotowujemy wodę. Dosypujemy cukier. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy goździki i ziarenka ziela angielskiego. Wlewamy ocet spirytusowy 10%. Ponownie doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. 

    Dynia w occie – zalewa z przyprawami
  • Krok 3:

    Marynowanie: wypełniamy słoiki zalewą, zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem. Kiedy dynia w occie wystygnie, przenosimy ją do spiżarni. 

    dynia-w-occie-marynata

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy 8 słoiczków po 440 ml. Dynia w zalewie octowej powinna być przechowywana w spiżarni lub piwniczce, gdzie jest chłodno i sucho. Można też trzymać ją w szafce kuchennej, pod warunkiem, że jest oddalona od źródeł ciepła. Słodko-kwaśne przetwory będą gotowe do spożycia po około 2 tygodniach. 
  • Dynia marynowana klasyczna robiona jest zazwyczaj z zalewą z octu spirytusowego 10%, ale można też wykorzystać ocet jabłkowy lub z białego wina. Ponieważ te rodzaje są delikatniejsze w smaku, zmienią się proporcje marynaty. Kwaśnego składnika powinno być nieco więcej. 
  • Przetwory z dyni najlepiej robić z popularnej jesienią odmiany hokkaido. Można też wykorzystać dynię piżmową, makaronową lub prowansalską (muscat).  
  • Dynia w occie na słodko powinna przetrwać jesień i zimę, jeśli zalewa była gorąca, a słoiki dobrze wyczyszczone i wyparzone. Jeśli zauważymy, że zakrętki się nie zassały, zawekujmy je dodatkowo w piekarniku (metoda na sucho) lub w garnku (metoda na mokro). Sprawdźcie nasze niezawodne patenty na pasteryzację słoików.  
  • Co zrobić, jeśli dynia rozgotuje się podczas blanszowania? Niestety, żeby warzywo nadawało się do marynowania, nie może się rozpadać, dlatego czynność trzeba powtórzyć ze świeżą porcją. Rozgotowane cząstki można wykorzystać jako bazę pod zupę krem lub purée, a nawet słodki, korzenny dżem z dyni
  • Jak zrobić dynię w occie, żeby nie ściemniała? Jeśli zamierzamy przechowywać ją w spiżarni dłużej niż przez sezon jesienny, przelejmy marynatę prze sitko, tak żeby w słoikach nie wylądowały goździki. To one są odpowiedzialne za szarą barwę warzywa. 
  • Do zalewy możemy dodać także inne korzenne składniki, takie jak anyż gwiazdkowy, szafran lub imbir.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dynia w occie – do czego ją podawać? 

Słodko-kwaśna dynia marynowana to dobra przekąska na imprezę ze znajomymi lub element eleganckiego szwedzkiego stołu. Świetnie smakuje na zimno, na przykład jako: 

  • akompaniament dla deski wędlin i pasztetów – tworzy ciekawą przekąskę z szynką dojrzewającą lub salami
  • dekoracja kanapki – takiej, którą przygotowujemy na codzienną kolację w domu lub miniaturowej przystawki na przyjęcia (canapé).  
  • dodatek do sałatki – pasuje między innymi do fety, czarnych oliwek i pomidorów koktajlowych, a także soczystego kurczaka i kapusty pekińskiej.  
  • niezawodny składnik koreczków – uzupełni na przykład kompozycję z niebieskiego sera pleśniowego i pumpernikla. Dzięki niej powstaną oryginalne koreczki z kabanosem

Dynia w słoiki na zimę przyda się także jako zastępstwo dla surówki do dań obiadowych. Szczególnie dobrze pasuje do pieczonego kurczaka lub delikatnych kotlecików drobiowych. 

Co można zrobić z dyni? 

Najpopularniejsze przetwory z dyni, które obstawiają nasze spiżarniane półki, to smakowite kąski pomarańczowego miąższu zatopione w zalewie octowej. Z jesiennych okazów można też zrobić na zimę: 

  • kompot z dyni – przyjemnie orzeźwia, zaspokaja pragnienie, a dzięki dodatkowi przypraw korzennych wspomaga trawienie. To świetny dodatek do obiadu i oryginalne zastępstwo dla kompotu z wiśni, rabarbaru lub suszu. Do jego przygotowania możemy też wykorzystać inne owoce, na przykład jabłka lub gruszki. 
  • ketchup z dyni – dobra alternatywa dla klasycznych przetworów z pomidorów. Gotowana dynia ma idealną konsystencję – tworzy gęsty i treściwy przecier. Można zrobić ją w wersji pikantnej, z dodatkiem chili i czosnku.  
  • syrop z dyni – pasuje do kawy, rozgrzewających koktajli mlecznych, puszystych naleśników i różnych deserów. Nie może w nim zabraknąć przypraw korzennych, takich jak wanilia, cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. 

Dynia to nie tylko przetwory na zimę. Jest doskonałym składnikiem maślanego risotto, kremowej zupy, sycącej zapiekanki lub orientalnego hummusu. Można tez po prostu skropić ją oliwą i upiec z dodatkiem czosnku, ostrej papryki, oregano i tymianku. Wydobędziemy z niej dzięki temu orzechowe i korzenne nuty smakowe. Sprawdzi się jako składnik sałatki na ciepło lub dodatek do mięs.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne