Dynia w occie mojej babci-pyszna

Dynia najlepsze przepisy! Dynia i przetwory. Pyszna dynia w ocie,polecam.

Dodany przez: Anullka

Dynia w occie mojej babci-pyszna

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.85 z 20 głosów)

Składniki

  • dynia dowolna ilość
  • 1 szklanka octu 10%
  • goździki około 15-16 szt
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • 10-15 czubatych łyżek cukru(lub wg uznania ,dynia musi być słodko-kwaśna)
  • 6 szklanek wody(jeżeli lubimy kwaśniejszą, dajemy 5 szklanek wody)
  • sól

Przygotowanie

  1. Dynia przepisy na dynię to przebój sezonu jesiennego. Gdy sezon na dynię w pełni, to trzeba to wykorzystać i oto przepisy na dynię, znaczy przepis mojej Babci.
  2. Dynia:
  3. Dynię przekroić na dowolne kawałki,wydrążyć miąższ(pestki wybrać, rozłożyć na papierze i suszyć w otwartym piekarniku,na maluteńkim ogniu,babcia twierdzi że likwidują owsiki u dzieci)pokroić w dowolną kostkę.
  4. Zagotować wodę w dużym garnku,lekko osolić,do gotującej wody, włożyć pokrojoną dynię, zagotować i natychmiast wyjąć łyżką cedzakową.
  5. Ugotować zalewę dodać,cukier ocet ziele i goździki,gorącą dynie, ułożyć w słoiki,zalać gotującą zalewą (w każdym słoiczku ,ma być goździk),zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem na ręczniku.Następnie dobrze przykryć,zostawić do góry dnem do ostygnięcia(nie pasteryzować)
  6. Dynia jest przepyszna,polecam przepis do wypróbowania.
  7. Smacznego!
  8. Taka pyszna dynia przypomni nam gorące lato w zimne dni. Podawać jako dodatek do mięs i kanapek.
  9. Dynia najlepsze przepisy na dynię, a wśród nich przepis mojej Babci :)
dynia przetwory cukier ocet goździki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze