Sok pomarańczowy - prosty przepis

Sok z pomarańczy - przepis na prosty napój, który z łatwością przygotujecie w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w ręczną wyciskarkę do cytrusów lub posiadać odpowiedni gadżet przeznaczony do wyciskania soku w robocie kuchennym. Jak zrobić sok z pomarańczy? Wszystko zaczyna się od wybrania dojrzałych i słodkich owoców. Wtedy domowy napój pełen witamin będzie źródłem dodatkowej przyjemności. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje sok

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)

Sok pomarańczowy - prosty przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sok z pomarańczy - wyciskanie 1.

    Jak zrobić sok z pomarańczy? Na początku należy przekroić pomarańcze na pół. Następnie za pomocą wyciskarki lub robota kuchennego wycisnąć sok z pomarańczy. Następnie należy wycisnąć sok z połowy cytryny. Sok wyciskany z pomarańczy należy połączyć w dzbanku z sokiem z cytryny i opcjonalnie dosłodzić. Do soku z pomarańczy dolewamy wodę.  Sok z pomarańczy jest gotowy do podania.

Porady

  • Czy można pić sok pomarańczowy w ciąży? Przez swoje właściwości: zawartość kwasu foliowego, witamin i potasu jest bardzo korzystny dla ciężarnych. Można pić go bez obaw.
  • Sok pomarańczowy można dosłodzić miodem lub naturalnymi słodzikami, np. ksylitolem. Można też rozpuścić trochę cukru w gorącej wodzie i całość dolać do dzbanka z sokiem.
  • Jedna szklanka soku z pomarańczy (200 ml) może zastąpić jedną z pięciu dziennych porcji warzyw i owoców.
     

Notka redakcyjna

Ile kalorii ma sok z pomarańczy?

Domowy, wyciskany sok z pomarańczy będzie miał podobną kaloryczność jak ten kupiony w sklepie. Będzie jednak posiadał też więcej błonnika i witamin. W 100 gramach produktu jest około 45 kcal. Jeśli zdecydujemy się dosłodzić sok z pomarańczy należy się spodziewać trochę większej kaloryczności. Sok wyciskany z pomarańczy to zdrowa przekąska i łatwy sposób, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały.

Jak zrobić sok pomarańczowy?

Sok pomarańczowy wyciskany jest pyszny! Przygotowując domowe soki mamy pewność, że składniki użyte do ich przygotowania są świeże i najwyższej jakości. Jak zrobić sok z pomarańczy? Aby go przygotować przyda się ręczna wyciskarka do cytrusów. Wyciśnięcie soku zajmie chwilę, ale będzie on idealnie gładki i słodki. Sok pomarańczowy można również przygotować przy pomocy zwykłego robota kuchennego. Wystarczy dokładnie obrać owoce (polecamy usunąć z nich białe, gorzkie żyłki) i zmiksować je. Taki napój jest gęstszy i zawiera więcej błonnika. Chyba każdy lubi sok z pomarańczy. Przepis na niego jest prosty, nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności. Pomarańcze dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak sok będzie najpyszniejszy zimą, szczególnie w grudniu, gdy trwa na nie sezon. Sok pomarańczowy można połączyć również w sokami z innych cytrusów. Pyszny sok wyciskany z pomarańczy i grejpfruta, cytryny lub mandarynki zachwyci każdego miłośnika i miłośniczkę kwaśnych i słodkich smaków.

Czy sok pomarańczowy jest zdrowy?

Soki owocowe, które można dostać w sklepie, są mają zwykle sporą ilość cukrów w składzie. Często te wartości zbliżone są do zawartości cukrów w napojach słodzonych, jak oranżady czy cola. Spożywane ich w nadmiarze sprzyja pojawieniu się różnych chorób: otyłości, cukrzycy czy rozwojowi próchnicy. Szczególnie u dzieci warto budować zdrowe nawyki żywieniowe i sok pomarańczowy z kartonu zastępować tym przygotowanym w domu. Warto przy tym pamiętać, że dostępne w sklepach soki 100% z soków zagęszczonych nie są niezdrowe! Do ich przygotowania wykorzystano dojrzałe, pełnowartościowe owoce. Do takich soków nie mogą być dodawane sztuczne substancje i barwniki. Dodatkowo Parlament Europejski zakazał dodawania cukrów do soków 100%. Należy jednak wiedzieć, że sok pomarańczowy to nie jest to samo, co napój pomarańczowy. Tych drugich zdecydowanie polecamy unikać!

Odpowiadając więc na pytanie, czy sok pomarańczowy wyciskany jest zdrowy – stwierdzamy, że zdecydowanie tak! Jednocześnie polecamy przygotowywać go samodzielnie, aby uzyskać pełnię smaku i nieprzetworzonych witamin.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy