Sernik z truskawkami i galaretką

Przepis na delikatny serowy krem z truskawkami w galaretce na lekko słonawym, kruchym spodzie.

sernikiDeserygalaretki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 161 głosów)

Składniki:

  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki zgniecionych precelków (lub paluszków)
  • 35 dag kremowego serka
  • szklanka cukru
  • 350 ml gęstej śmietany
  • torebka galaretki truskawkowej
  • 3 szklanki truskawek, w plasterkach

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło mieszamy z cukrem i rozgniecionymi precelkami. Masą wylepiamy dno i boki natłuszczonej formy 9x13 cm. Pieczemy przez 8 min w temp. 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia. Serek ucieramy z cukrem i śmietaną, aż cukier
  • się całkowicie rozpuści. Masę serową rozkładamy na przygotowanym spodzie. Zagotowujemy 2 szklanki wody, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy, aby lekko stężała. Na masę serową wykładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.
  • Krem serowy bez pieczenia możemy także przygotować z mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem i połową słoika gotowego lemon curd.
  • Masa serowa do pieczenia: 2 jajka ubijamy z 8 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy 40 dag zmielonego twarogu i miksujemy z masą jajeczną na niskich obrotach. Gdy składniki się połączą, dodajemy skórkę cytrynową,
  • 4 łyżki proszku budyniu waniliowego i 5 łyżek stopionego masła. Mieszamy, wykładamy na nieupieczony spód i pieczemy 40–45 min w temp. 180°C.

Porady

Zobacz też: sernik krakowski

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy