Domowe lody poziomkowo-truskawkowe

Owoce lata i domowe lody - najlepsze zestawienie, gdy przychodzi ochota na coś słodkiego. Lody poziomkowo-truskawkowe z dodatkiem kremówki są aksamitne i bardzo owocowe.

lody domowe

Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 187 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg poziomek
  • 1/2 kg truskawek
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • cukier puder i sok z cytryny do smaku
  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego lub truskawkowego

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Myjemy i osuszamy owoce, układamy na tacach i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 3 godz. (lub na noc).
  • Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru i łyżeczkę soku z cytryny.
  • Wyjmujemy owoce z zamrażarki i przelewamy wrzątkiem (nie powinny się rozmrozić, tylko lekko zmięknąć, aby dało je się zmiksować), następnie miksujemy blenderem na lodowe purée, i delikatnie mieszamy z serkiem oraz ubitą śmietaną. Jeśli potrzeba, dodajemy do smaku więcej cukru i/lub soku z cytryny.
  • Wkładamy masę do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta, lub wstawiamy ją do zamrażarki i przez pierwsze 2 godz. – co pół godziny – wyciągamy masę i miksujemy, aby pozbyć się zawiązujących się kryształków lodu i nadać jej puszystości.
  • Przed podaniem przekładamy masę na pół godziny do lodówki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy