REKLAMA

Ciasto zebra

Ciasto zebra to nie lada gratka w trakcie każdej uroczystej, rodzinnej okazji albo nawet podczas leniwego weekendu w gronie najbliższych. Jej intrygujący wygląd idzie w parze z wyjątkowym smakiem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.15 z 277 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ubijanie jajek: Jajka wbijamy do miski. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, ubijamy na gęstą puszystą masę.

  • 2.

    Wyrabianie ciasta: Mąkę (2 łyżki odkładamy na później) z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do ciasta, cały czas mieszając. Następnie partiami wlewamy mleko, wodę i olej. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.

  • 3.

    Pieczenie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki – mieszamy. Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem. Na przemian wlewamy po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy  55 minut do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia.

  • 4.

    Przygotowanie polewy: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

Kalorie: 380

Porady

  • Polewę czekoladową możemy z powodzeniem zastąpić posypką z cukru pudru lub warstwą lukru cytrynowego.

 

Notka redakcyjna

Ciasto zebra

Samo ciasto - z racji stosunkowo prostego składu - nie posiada charakteru nadmiernie tuczącego. Mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby dbające o linię.

Wilgotne ciasto zebra

Ciasto zebra to smakowite połączenie kakao i wanilii. W rzeczywistości mówimy tutaj o lekkiej, puszystej babce, której charakterystyczną cechę stanowi przyjemna wilgotność. Przekąska ta sprawdzi się idealnie jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ponieważ nie należy do wypieków przesadnie kalorycznych, skusi z pewnością nawet domowników stosujących na co dzień dość restrykcyjną dietę. 

Kolejny plus ciasta zebry polega na nieskomplikowanym procesie jego przygotowania. Produkty, jakich należy użyć, posiadają na tyle uniwersalny charakter, że bez trudu znajdziemy je w każdym sklepie spożywczym. Upieczenie ciasta wymaga od nas około 90-minutowego zaangażowania, wliczając w to już samo przebywanie zebry w piekarniku.

Jak przechowywać ciasto zebrę?

Ciasto zebra nie posiada składników ulegających zepsuciu w temperaturze pokojowej - w związku z tym nie ma potrzeby przechowywania go w warunkach chłodniczych. Powinniśmy natomiast zawsze pamiętać o starannym owinięciu wypieku folią aluminiową. W przeciwnym razie zebra szybko się zeschnie albo (co gorsza) zwabi do naszej kuchni całe roje much.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy