Sernik zebra zawdzięcza swoją nazwę efektownym warstwom, do złudzenia przypominającym umaszczenie zwierzęcia. A wszystko to za sprawą kakao i budyniu czekoladowego, które dodane są do masy serowej. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera, bo składniki możemy wymieszać np. rózgą kuchenną. Przekonaj się, jak pyszny jest sernik zebra z sera z wiaderka.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Czas przygotowania: do czasu pracy nie doliczyliśmy czasu chłodzenia.
Piekarnik: nagrzewamy do 160°C.
Foremka: spód tortownicy o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na sernik zebra: wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło: rozpuszczamy je na niewielkim ogniu i odstawiamy do przestudzenia.
Miksowanie: ser przekładamy do misy miksera, wbijamy jajka, dodajemy cukier, roztopione masło oraz budyń śmietankowy. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Warstwa kakaowa: odkładamy połowę masy. Dodajemy budyń czekoladowy oraz kakao. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto: na środek foremki wykładamy 2 łyżki masy jasnej i na to 2 łyżki czekoladowej. I tak naprzemiennie postępujemy do wykorzystania całego ciasta na sernik zebra.
Pieczenie: na dno piekarnika wkładamy np. keksówkę z wodą. Blaszkę z ciastem układamy na środkowej półce i pieczemy 110 minut. Po upieczeniu przez 30 minut nie otwieramy piekarnika, następnie uchylamy go, a po 10 minutach sernik możemy już wyjąć. Po wystudzeniu ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
serniki - zobacz inne inspiracjePorady
- Zamiennie w serniku zebra możemy użyć 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie zmielonego. Jest to bardziej pracochłonne niż użycie sera z wiaderka, ale naprawdę warto, bo ciasto wychodzi o wiele smaczniejsze.
- Warto upiec sernik w parze. Wystarczy wstawić do piekarnika foremkę z wodą na dół piekarnika podczas pieczenia deseru. Dzięki temu wychodzi on bardziej równy i nie pęka.
- Ciasto możemy upiec także w kąpieli wodnej. Foremkę szczelnie owijamy folią aluminiową (aby woda nie wlała się do środka), wstawiamy do większego naczynia wypełnionego wodą, następnie blaszkę umieszczamy w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi sernik wyrasta równiej.
- Naturalne jest opadnięcie ciasta po upieczeniu, nie jest to ani błąd w przepisie, ani złe przygotowanie. Serniki bez dodatku dużej ilości mąki po prostu mają taką właściwość.
- Ostudzony sernik możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, lukrem z dodatkiem np. startej skórki z pomarańczy lub cytryny.
Komentarze