Ciasto z orzechami

Smaczne ciasto z orzechami i śmietankowym kremem.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 45 głosów)

Składniki

  • CIASTO
  • 1/2 kg mąki (3 szklanki)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • POLEWA ORZECHOWA
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • KREM
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Przepis na ciasto:
  2. Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
  3. Przepis na polewę orzechową:
  4. Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.
  5. Przepis na krem:
  6. Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.
  7. Przekładanie ciasta:
  8. Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową.
miód deser orzechy budyń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze