Ciasto orzechowe z budyniem

Pyszne i smaczne rozpływa się w ustach.

Dodany przez:

Ciasto orzechowe z budyniem

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 6 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 (niepełna) szklanka cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 8 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Oddzielić białka od żółtek.Ubić pianę z białek.Dalej ubijając stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.Ciasto wyłożyć do blaszki.Piec ok.30 minut w temp.180 stopni.
  3. Masa budyniowa:
  4. W szklance mleka rozmieszać budyń, mąkę i żółtka.Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń.Masło utrzeć.Ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń.Na końcu dodać pokrojone brzoskwinie.
  5. Ciasto orzechowe z budyniem:
  6. Upieczone ciasto przekroić wzdłuż.Na jeden płat ciasta wyłożyć 3/4 masy.Przykryć drugim płatem, posmarować resztą masy.Udekorować według uznania.
deser ciasto biszkopt masa budyniowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze