Ciasto orzechowe z budyniem

Ocena:

4.37 (156)

  • 60 min.
Pyszne i smaczne rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 (niepełna) szklanka cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 8 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

Ciasto orzechowe z budyniem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Oddzielić białka od żółtek.Ubić pianę z białek.Dalej ubijając stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.Ciasto wyłożyć do blaszki.Piec ok.30 minut w temp.180 stopni.
  • Masa budyniowa:
  • W szklance mleka rozmieszać budyń, mąkę i żółtka.Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń.Masło utrzeć.Ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń.Na końcu dodać pokrojone brzoskwinie.
  • Ciasto orzechowe z budyniem:
  • Upieczone ciasto przekroić wzdłuż.Na jeden płat ciasta wyłożyć 3/4 masy.Przykryć drugim płatem, posmarować resztą masy.Udekorować według uznania.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne