Ciasto z mandarynkami i cynamonem

Pyszne i delikatne ciasto, dla lubiących cynamon... doskonałe na Swięta Bożego Narodzenia

ciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Składniki:

  • 4 jaja
  • 2/3 szkl cukru
  • 2/3 szkl mąki tortowej
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyzka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietany 30%
  • 400 g śmietany 18% (kwaśnej)
  • 1 oranżadka w proszku
  • 2 śmietanfixy
  • 3 puszki mandarynek
  • gruby cukier
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jaja rozdzialamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajmemy cukier, ubiajmy do rozpuszczenia. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet (spieni się), odstawiamy na chwilę, dodajemy do białek, mieszamy. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy, wykładamy na dużą blaszkę, pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 st.C.
  • Smietanę 30% ubijamy z oranżadką w proszku, pod koniec dodajemy śmietan fix, mieszamy delikatnie z kwaśną śmietaną.
  • Biszkop nasączamy sokiem z mandarynek w puszce, wykładamy na niego owoce, następnie bitą śmietaną. Wierzch wyrównujemy. Posypujemy grubą warstwą cukru, a następnie warstwą cynamonu (kolejność jest ważna, utworzy się skorupka).

Porady

Zobacz też: Mandarynka – kalorie, właściwości i triki, jak kupić najsmaczniejsze

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy