Ciasto z gruszkami i jabłkami

Ciasto na kruchym spodzie z budyniem jabłkami i gruszkami

ciasto z owocamiDeserybudynie

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 188 głosów)

Składniki:

  • mąka 4 szklanki
  • margaryna 1,5 kostki
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • żółtko 5 sztuk
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jabłka 50 dag
  • gruszki twarde 50 dag
  • budyń waniliowy 2 sztuki
  • mleko 1 litr
  • cynamon 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
  • Pierwszą częścią ciasta wyłożyć formę do pieczenia.
  • Jabłka i gruszki obrać, pokroić omijając gniazda nasienne, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Gałkę wymieszać z cynamonem i posypać gruszki z jabłkami.
  • Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w litrze mleka. Gorące wylać na owoce.
  • Na tarce zetrzeć drugą część ciasta.
  • Piec w temp. 170 stopni na złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy