Ciasto kawowe

Ocena:

4.55 (159)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto kawowe to wypiek dla tych, którzy nie mogą żyć bez porannej dawki kofeiny. Jest puszyste i lekkie jak chmurka, a przy tym zachwyca delikatnym aromatem cappucino. Składa się z kakaowego biszkoptu, kawowej pianki i bitej śmietany, a całość wykończona jest wiórkami z gorzkiej czekolady. Nie ma lepszego ciasta na podwieczorek. Wilgotne ciasto kawowe może być także deserem na specjalne okazje, na przykład urodziny lub święta.    

Składniki:

  • mąka pszenna  30 g

  • mąka ziemniaczana  20 g

  • jajka  2 szt.

  • sól  3 g

  • cukier  60 g

  • kakao  15 g

  • śmietana kremówka  500 ml

  • żelatyna  16 g

  • woda  100 ml

  • kawa rozpuszczalna  15 g

  • cukier puder  40 g

  • gorzka czekolada  50 g

Ciasto kawowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki godzinę przez rozpoczęciem pracy. Uzyskają wtedy temperaturę pokojową i łatwiej będzie je ubić. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Kwadratową foremkę o wymiarach 20x20 cm, w której upieczemy biszkopt na ciasto kawowe, wykładamy pergaminem. 

  • Krok 2:

    Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Oba rodzaje mąki przesiewamy do oddzielnej miski razem z kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier, cały czas miksując. Kiedy piana stanie się błyszcząca, dodajemy żółtka i krótko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy suche składniki i łączymy całość za pomocą łopatki. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: masę na biszkopt przelewamy do foremki. Pieczemy przez 30 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest gotowe. Jeśli jest suchy, możemy je wyjąć z piekarnika i wystudzić.  

  • Krok 4:

    Nasączenie biszkoptu: łyżeczkę kawy (ok. 3 g) rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody (40 ml). Skrapiamy nią przestudzony biszkopt.  

  • Krok 5:

    Masa kawowa: 8 g żelatyny i 12 g kawy rozpuszczalnej rozrabiamy w dwóch łyżkach gorącej wody (30 ml). Odstawiamy, żeby lekko wystygła. 250 ml śmietanki ubijamy z 20 g cukru pudru na puszysty krem. Cienkim strumieniem wlewamy do niego mieszankę żelatyny i kawy i jeszcze przez chwilę mieszamy, aż składniki się połączą. Wykładamy masę kawową na biszkopt i wkładamy do lodówki. 

  • Krok 6:

    Krem śmietankowy: 8 g żelatyny rozpuszczamy w 30 ml gorącej wody. Odstawiamy, żeby przestygła. 250 ml śmietanki miksujemy z 20 g cukru pudru. Kiedy powstanie puszysta masa, stopniowo wlewamy do niej wystudzoną żelatynę. Krem wylewamy na masą kawową i wyrównujemy szpatułką.   

  • Krok 7:

    Dekoracja: czekoladę ścieramy na wiórki. Posypujemy nią kawowiec.  

  • Krok 8:

    Chłodzenie: ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (czas nieujęty w klasyfikacji deseru). 

Porady

  • Poncz do nasączenia biszkoptu możemy wzbogacić o likier kawowy, np. kahlua, lub wódką o smaku orzecha laskowego. Dzięki temu ciasto uzyska bardziej intensywny aromat. 
  • Proste ciasto kawowe to dobry pomysł na odświętny deser. Jeśli chcemy je zaserwować z okazji urodzin, biszkopt możemy upiec w tortownicy. 
  • Co zrobić, żeby biszkopt kakaowy nie opadł i pozostał puszysty? Jest na to kilka sposobów. Przede wszystkim nie powinniśmy otwierać piekarnika przed upływem 30 minut. Poza tym warto zostawić go w cieple jeszcze przez kilka minut od momentu, w którym stwierdzimy, że jest gotowy. Wyłączmy piekarnik i uchylmy jego drzwiczki. Po 15 minutach wyjmijmy foremkę i upuśćmy ją na podłogę z wysokości około pół metra. Dzięki temu pozbywamy się pęcherzyków powietrza.   
  • Pamiętajmy, że śmietana kremówka powinna być dobrze schłodzona, zanim zaczniemy ją ubijać do masy kawowej i śmietanowej. Dzięki temu z łatwością uzyskamy lekką, puszystą konsystencję kremu. 
  • Do kremu możemy dodać zwykłą kawę rozpuszczalną, typu crema, cappucino lub zbożową, jeśli chcemy uniknąć używania kofeiny. 
  • Ciasto przechowujemy w lodówce, pod przykryciem, żeby nie przesiąkło innymi zapachami. Żelatyna, którą dodaliśmy do kremu kawowego i śmietanowego zapobiega ich opadaniu, więc deser powinien zachować świeżość przez około 2 dni. 
  • Jeśli chcemy upiec ciasto bez składników pochodzenia zwierzęcego, świetnym pomysłem jest wegańskie ciasto kawowe na oleju z kremem z margaryny, mleka roślinnego i kaszy manny. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto kawowe bez pieczenia 

Szybkie i proste ciasto kawowe możemy stworzyć na bazie biszkopcików lub maślanych herbatników. Nie musimy wtedy używać piekarnika. Wystarczy, że wyłożymy dno foremki gotowymi ciastkami. Możemy także stworzyć kruchy spód bez pieczenia na bazie kakaowych herbatników. Wystarczy je zmielić i wymieszać z roztopionym masłem, a następnie wylepić nim foremkę i wstawić do lodówki. Ciasto kawowe na spodzie z ciastek dobrze komponuje się z masą z mascarpone.  

Kawowiec – inne wersje 

Ciasto z kawą rozpuszczalną lub zbożową to świetny pomysł na świąteczny wypiek lub deser do podwieczorku. Nasza wersja to biszkopt kakaowy z kawową chmurką i bitą śmietaną, ale nie jest to jedyny sposób na przyrządzenie tego ciasta. Oto kilka innych pomysłów na deser z kofeiną: 

  • Ciasto kawowe z mascarpone – do masy z dodatkiem kawy warto dodać włoski serek śmietankowy. Dzięki temu zyska nieco inną, gęstszą strukturę i będzie jeszcze bardziej kremowa. 
  • Ciasto pomarańczowo-kawowe – coś dla miłośników połączenia aromatycznej kawy ze słodkim lub kwaskowym smakiem owoców. Wystarczy wzbogacić krem śmietankowy sokiem z pomarańczy. 
  • Ciasto kawowe z kremem budyniowym – połączenie kawowego biszkoptu i śmietankowej warstwy o konsystencji budyniu przywodzi na myśl napój deserowy z kofeiną. Takie ciasto mokka to dobry pomysł dla zwolenników kawy z dużą ilością mleka. 
  • Ciasto cappucino – z dodatkiem uwielbianej przez wszystkich nutelli. 
  • Ciasto kawowa chmurka – na jego szczycie spoczywa chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku beza. 

Jak udekorować wilgotne ciasto kawowe? 

Nasz aromatyczny, kremowy deser możemy udekorować także kakao lub gotowymi ozdobami z czekolady. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie kawowo-orzechowej posypki do ciasta. Wystarczy posiekać orzechy laskowe z odrobiną czekolady i drobnej kawy rozpuszczalnej typu crema. Jeśli chcemy, wypiek możemy udekorować także za pomocą gęstego kremu czekoladowego typu ganache. Możemy polać nim wierzch ciasta lub ubić go na gęstą masę, przełożyć do rękawa cukierniczego i stworzyć ozdobne rozetki. Do wykończenia deseru możemy też użyć polewy kakaowej. Z głębokim smakiem kawy świetnie komponują się wiórki kokosowe i inne bakalie, na przykład kandyzowana skórka pomarańczy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ozdobić kawowiec także świeżymi owocami, zwłaszcza jeśli serwujemy go w sezonie letnim. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne