Joanna Komorowska

Sernikobrownie z malinami

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Sernikobrownie z malinami to wspaniałe połączenie aksamitnego sernika i mokrego brownie, zwieńczone dodatkiem słodkich malin. Idealnie kremowe w smaku, lekko kwaskowate od owoców, jest naprawdę wykwintne. Gwarantujemy, że ta propozycja czekoladowego brownie z masą serową zadowoli każdego, nawet najbardziej wybrednego łasucha. To ogromna konkurencja dla tradycyjnego sernika z wiaderka, po prostu musicie to ciasto wypróbować.

Składniki:

  • gorzka czekolada  200 g

  • masło  200 g

  • cukier drobny  350 g

  • jajka  6 szt.

  • mąka pszenna  120 g

  • sól  2 g

  • ser z wiaderka  700 g

  • budyń waniliowy  40 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • maliny  300 g

Sernikobrownie z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i ser powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 175°C.

  • Krok 2:

    Roztapianie: masło kroimy, a czekoladę łamiemy na kawałki. Umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu roztapiamy całość, często mieszając. Nie można doprowadzić do zagotowania składników. Studzimy.

  • Krok 3:

    Foremka: okrągłą blaszkę o wymiarach 24-28 cm lub tortownicę o średnicy 30 cm wykładamy pergaminem.  

  • Krok 4:

    Masa czekoladowa: do misy miksera wbijamy 4 jajka, dodajemy 200 g cukru i całość ubijamy na jasny, gęsty krem. Mąkę pszenną, sól oraz chłodną masę maślano-czekoladową mieszamy do połączenia składników. Cienką warstwę wylewamy na spód foremki.

  • Krok 5:

    Masa serowa: twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy 2 jajka, 150 g cukru, cukier waniliowy oraz budyń. Całość miksujemy tylko do połączenia składników.

  • Krok 6:

    Wykończenie: masę serową przelewamy do formy. Nie wlewamy jej na środek, lecz polewamy nią po całości, żeby surowa warstwa czekoladowa nie wypłynęła na wierzch. Przekładamy ciasto czekoladowe. Maliny myjemy, osuszamy i większość układamy na cieście. Pozostawiamy kilka do ozdoby.

  • Krok 7:

    Pieczenie: sernikobrownie z malinamy wstawiamy na środkową półkę na 50 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób studzimy ciasto przez 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia.

  • Krok 8:

    Ozdabianie: brownie z masą serową dekorujemy resztą malin. 

Porady

  • Do czasu przygotowania nie doliczyliśmy etapu studzenia ciasta.
  • Czekoladę i masło możemy roztopić w kąpieli wodnej. Wystarczy do miski, np. metalowej, przełożyć pokrojone masło i pokruszoną czekoladę. Naczynie ustawiamy na mniejszym garnku z wodą i mieszamy zawartość aż do połączenia się składników.
  • Jeżeli papier do pieczenia mocno zachodzi do środka foremki, co utrudnia wylanie ciasta, wystarczy przypiąć go klipsami, a przed pieczeniem je odpiąć.
  • Ciasto możemy przygotować z 500 g sera twarogowego i 200 g mascarpone. Dzięki temu sernik będzie jeszcze bardziej puszysty i kremowy.
  • Zamiast budyniu możemy dodać do ciasta 45 g mąki ziemniaczanej oraz kilka kropli aromatu waniliowego lub pasty waniliowej.
  • Jeśli używamy budyniu z cukrem, wówczas do masy serowej dodajemy go o około 30 g mniej.
  • Do wypieku zamiast świeżych malin możemy użyć mrożonych. Najpierw je rozmrażamy, osączamy z nadmiaru soku i dopiero układamy na cieście.
  • Do ciasta możemy użyć także jagód, wiśni (wydrylowanych), jeżyn, borówek amerykańskich czy truskawek. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne