Sernikobrownie z malinami to wspaniałe połączenie aksamitnego sernika i mokrego brownie, zwieńczone dodatkiem słodkich malin. Idealnie kremowe w smaku, lekko kwaskowate od owoców, jest naprawdę wykwintne. Gwarantujemy, że ta propozycja czekoladowego brownie z masą serową zadowoli każdego, nawet najbardziej wybrednego łasucha. To ogromna konkurencja dla tradycyjnego sernika z wiaderka, po prostu musicie to ciasto wypróbować.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: jajka i ser powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
Roztapianie: masło kroimy, a czekoladę łamiemy na kawałki. Umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu roztapiamy całość, często mieszając. Nie można doprowadzić do zagotowania składników. Studzimy.
Foremka: okrągłą blaszkę o wymiarach 24-28 cm lub tortownicę o średnicy 30 cm wykładamy pergaminem.
Masa czekoladowa: do misy miksera wbijamy 4 jajka, dodajemy 200 g cukru i całość ubijamy na jasny, gęsty krem. Mąkę pszenną, sól oraz chłodną masę maślano-czekoladową mieszamy do połączenia składników. Cienką warstwę wylewamy na spód foremki.
Masa serowa: twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy 2 jajka, 150 g cukru, cukier waniliowy oraz budyń. Całość miksujemy tylko do połączenia składników.
Wykończenie: masę serową przelewamy do formy. Nie wlewamy jej na środek, lecz polewamy nią po całości, żeby surowa warstwa czekoladowa nie wypłynęła na wierzch. Przekładamy ciasto czekoladowe. Maliny myjemy, osuszamy i większość układamy na cieście. Pozostawiamy kilka do ozdoby.
Pieczenie: sernikobrownie z malinamy wstawiamy na środkową półkę na 50 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób studzimy ciasto przez 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia.
Ozdabianie: brownie z masą serową dekorujemy resztą malin.
serniki - zobacz inne inspiracjePorady
- Do czasu przygotowania nie doliczyliśmy etapu studzenia ciasta.
- Czekoladę i masło możemy roztopić w kąpieli wodnej. Wystarczy do miski, np. metalowej, przełożyć pokrojone masło i pokruszoną czekoladę. Naczynie ustawiamy na mniejszym garnku z wodą i mieszamy zawartość aż do połączenia się składników.
- Jeżeli papier do pieczenia mocno zachodzi do środka foremki, co utrudnia wylanie ciasta, wystarczy przypiąć go klipsami, a przed pieczeniem je odpiąć.
- Ciasto możemy przygotować z 500 g sera twarogowego i 200 g mascarpone. Dzięki temu sernik będzie jeszcze bardziej puszysty i kremowy.
- Zamiast budyniu możemy dodać do ciasta 45 g mąki ziemniaczanej oraz kilka kropli aromatu waniliowego lub pasty waniliowej.
- Jeśli używamy budyniu z cukrem, wówczas do masy serowej dodajemy go o około 30 g mniej.
- Do wypieku zamiast świeżych malin możemy użyć mrożonych. Najpierw je rozmrażamy, osączamy z nadmiaru soku i dopiero układamy na cieście.
- Do ciasta możemy użyć także jagód, wiśni (wydrylowanych), jeżyn, borówek amerykańskich czy truskawek.
Komentarze