Wegański sernik z awokado i limonki

Ocena:

4.41 (209)

  • 20 min.
  • dla 6 osób

Sernik bez sera, czyli wegańskie słodkości z awokado i limonką.

Składniki:

  • olej kokosowy  7 łyżki stołowe

  • daktyle  6 szt.

  • migdały  50 g

  • orzechy pekan  50 g

  • wiórki kokosowe  50 g

  • kakao  1 łyżka stołowa

  • awokado  400 g

  • syrop z agawy  7 łyżek stołowych

  • sok z cytryny  8 łyżek stołowych

  • limonka  1 szt.

  • kiwi  2 szt.

  • gorzka czekolada  30 g

Wegański sernik z awokado i limonki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na spód: olej kokosowy (2 łyżki) ogrzewamy na tyle; aby był płynny; ale ledwo ciepły.; Jeśli używamy suszonych daktyli; trzeba je namoczyć w gorącej wodzie na co najmniej pół godziny; po czym odsączyć i odcisnąć.

  • Krok 2:

    Migdały; orzechy i wiórki kokosowe wkładamy do malaksera i miksujemy na drobne kawałki; dodajemy pozostałe składniki i mieszamy jeszcze raz.; Średnią tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (boki też); wysypujemy masę i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.; Na masę: do misy blendera wkładamy miąższ awokado; syrop, sok z cytryny, sok wyciśnięty z połowy limonki i skórkę z limonki; miksujemy na gładką masę.; Pod koniec dodajemy po łyżce płynny olej kokosowy (razem 5 łyżek) i ew. doprawiamy większą ilością soku lub syropu.; Wylewamy na schłodzony spód; wyrównujemy; przykrywamy (najlepiej folią spożywczą; aby szczelnie dotykała masy; wtedy nie utleni się i nie zmieni koloru).; Wstawiamy do lodówki na min. 5 godz. Tuż przed podaniem ozdabiamy plastrami kiwi i posiekaną czekoladą.

Porady

Zobacz też: awokado z jajkiem i łososiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne