Wegański sernik z awokado i limonki

Sernik bez sera, czyli wegańskie słodkości z awokado i limonką.

serniki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 195 głosów)

Składniki:

  • na spód:
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 5–6 świeżych daktyli (ew. suszonych)
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag orzechów pekan
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • łyżka kakao
  • ewentualnie syrop z agawy do smaku (można zastąpić miodem)
  • na masę:
  • 40 dag miąższu awokado
  • 5–8 łyżek syropu z agawy lub płynnego miodu
  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z limonki
  • otarta skórka z całej limonki
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • do dekoracji:
  • 3–4 owoce kiwi
  • parę kostek gorzkiej czekolady

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na spód: olej kokosowy ogrzewamy na tyle
  • aby był płynny
  • ale ledwo ciepły.
  • Jeśli używamy suszonych daktyli
  • trzeba je namoczyć w gorącej wodzie na co najmniej pół godziny
  • po czym odsączyć i odcisnąć.
  • Migdały
  • orzechy i wiórki kokosowe wkładamy do malaksera i miksujemy na drobne kawałki
  • dodajemy pozostałe składniki i mieszamy jeszcze raz.
  • Średnią tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (boki też)
  • wysypujemy masę i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.
  • Na masę: do misy blendera wkładamy miąższ awokado
  • syrop
  • soki i skórkę z limonki
  • miksujemy na gładką masę.
  • Pod koniec dodajemy po łyżce płynny olej kokosowy i ew. doprawiamy większą ilością soku lub syropu.
  • Wylewamy na schłodzony spód
  • wyrównujemy
  • przykrywamy (najlepiej folią spożywczą
  • aby szczelnie dotykała masy
  • wtedy nie utleni się i nie zmieni koloru).
  • Wstawiamy do lodówki na min. 5 godz. Tuż przed podaniem ozdabiamy plastrami kiwi i posiekaną czekoladą.

Porady

Zobacz też: awokado z jajkiem i łososiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy