Zupa cebulowa krem z grzankami

Prosta i efektowna zupa cebulowa krem świetnie sprawdzi się czy to na świątecznym stole, czy podczas uroczystej kolacji. Dzięki startemu serowi, zupa cebulowa jest gęsta i kremowa jak fondue. Zupa-krem cebulowa to także pyszny sposób na rozgrzewającą i bardzo pożywną kolację w chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na zupę cebulową krem.

dodany przez: mojegotowanie

Zupy zupa krem

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 167 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula-krojenie 1. Cebule obieramy z łupin i kroimy je w cienkie plastry. Masło rozgrzewamy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę, oprószamy solą i szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy cukrem i chwilę smażymy.
  • bulion 2. Skrobię kukurydzianą mieszamy z połową szklanki bulionu, wlewamy do cebuli i mieszamy. Wlewamy pozostały bulion, mleko i wino oraz doprawiamy gałką i gorczycą. Doprowadzamy zupę cebulową do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • ser 3. Sery ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy, cały czas mieszając, aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy zupę białym pieprzem.
  • chleb-na-grzanki 4. Kromki chleba tostowego opiekamy i foremkami do ciastek wycinamy gwiazdki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy grzankami.

Porady

  • Do fondue, jak i do zupy cebulowej, należy wybierać sery podpuszczkowe, które łatwo się topią
  • Gałka muszkatołowa i gorczyca - mielone
  • Bulion - zupa cebulowa krem będzie dobra na każdym rodzaju bulionu: wołowym, drobiowym czy warzywnym
  • Szczypiorek - dwie łyżki posiekanego szczypiorku

Notka redakcyjna

Jak zrobić zupę cebulową krem?

Zupa cebulowa kojarzy się głównie z kuchnią francuską. Tradycyjnie jest ona zapiekana pod grubą warstwą startego sera i grzanek. Zupa cebulowa krem to wersja zupy cebulowej, która nie wymaga zapiekania w piecu, za to jest pysznie kremowa, a jej przyrządzenie zajmuje o wiele mniej czasu. Zupa cebulowa krem nie obejdzie się bez zeszklonej cebuli - od tego zaczynamy jej przygotowanie. Cebulę smażymy razem z czosnkiem i dwiema łyżeczkami cukru. Skrobię kukurydzianą mieszamy z bulionem i dodajemy do cebuli, aby zupa była gęstsza. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Zupa cebulowa krem powinna się tak gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Ser gruyere i szwajcarski ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Kiedy zupa cebulowa krem się gotuje, możemy przygotować grzanki. Z opieczonego chleba tostowego wycinamy gwiazdki (bądź inny kształt). Zupę cebulową krem podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także: Kapuśniak, rosół i reszta. Najlepsze przepisy na domowe zupy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy