stockfood
4.42 (169)
Prosta i efektowna zupa cebulowa krem świetnie sprawdzi się czy to na świątecznym stole, czy podczas uroczystej kolacji. Dzięki startemu serowi, zupa cebulowa jest gęsta i kremowa jak fondue. Zupa-krem cebulowa to także pyszny sposób na rozgrzewającą i bardzo pożywną kolację w chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na zupę cebulową krem.
masło 2 łyżki stołowe
cebula 700 g
czosnek 2 ząbki
cukier 2 łyżeczki
skrobia kukurydziana 3 łyżki stołowe
bulion warzywny 2 szklanki
mleko 1 szklanka
białe wytrawne wino 0.5 szklanki
gorczyca 0.5 łyżeczki
gałka muszkatołowa 0.25 łyżeczki
pieprz biały 1 szczypta
szczypiorek 2 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
chleb tostowy 4 kromki
ser gruyere 75 g
ser szwajcarski 250 g
Cebule obieramy z łupin i kroimy je w cienkie plastry. Masło rozgrzewamy w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę, oprószamy solą i szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy cukrem i chwilę smażymy.
Skrobię kukurydzianą mieszamy z połową szklanki bulionu, wlewamy do cebuli i mieszamy. Wlewamy pozostały bulion, mleko i wino oraz doprawiamy gałką i gorczycą. Doprowadzamy zupę cebulową do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Sery ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy, cały czas mieszając, aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy zupę białym pieprzem.
Kromki chleba tostowego opiekamy i foremkami do ciastek wycinamy gwiazdki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy grzankami.
Porady
- Do fondue, jak i do zupy cebulowej, należy wybierać sery podpuszczkowe, które łatwo się topią
- Gałka muszkatołowa i gorczyca - mielone
- Bulion - zupa cebulowa krem będzie dobra na każdym rodzaju bulionu: wołowym, drobiowym czy warzywnym
- Szczypiorek - dwie łyżki posiekanego szczypiorku
Zupa cebulowa kojarzy się głównie z kuchnią francuską. Tradycyjnie jest ona zapiekana pod grubą warstwą startego sera i grzanek. Zupa cebulowa krem to wersja zupy cebulowej, która nie wymaga zapiekania w piecu, za to jest pysznie kremowa, a jej przyrządzenie zajmuje o wiele mniej czasu. Zupa cebulowa krem nie obejdzie się bez zeszklonej cebuli - od tego zaczynamy jej przygotowanie. Cebulę smażymy razem z czosnkiem i dwiema łyżeczkami cukru. Skrobię kukurydzianą mieszamy z bulionem i dodajemy do cebuli, aby zupa była gęstsza. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Zupa cebulowa krem powinna się tak gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Ser gruyere i szwajcarski ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Kiedy zupa cebulowa krem się gotuje, możemy przygotować grzanki. Z opieczonego chleba tostowego wycinamy gwiazdki (bądź inny kształt). Zupę cebulową krem podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także: Kapuśniak, rosół i reszta. Najlepsze przepisy na domowe zupy