Zapiekanka gyros z makaronem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Mięso pieczone bezpośrednio w sosie pomidorowym jest nieprawdopodobnie soczyste. A chlebowo–serowa posypka stanowi wyśmienite chrupkie wykończenie. Pod koniec pieczenia wspaniały aromat roznosi się po całej kuchni. Podajemy prosty przepis na zapiekankę z kurczakiem i makaronem, która posmakuje wszystkim domownikom.
StockFood Studios/Mathias Neubauer
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie składników: makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Następnie myjemy cebulę dymkę i kroimy ją w krążki. Pieczarki oczyszczamy, po czym rozkrajamy je na ćwiartki. Pomidory myjemy i tniemy w plastry. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni Celsjusza (z termoobiegiem: 180 stopni Celsjusza). Przygotowujemy naczynie do zapiekania (forma o wymiarach 20x30 cm będzie odpowiednia) i smarujemy tłuszczem.
Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę dymkę oraz pieczarki i smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy warzywa z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy mięso do warzyw. Gyros smażymy w sosie przez około 2–3 minuty. Czarne oliwki kroimy w plasterki. Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, układamy w naczyniu naprzemiennie warstwy grzybów, oliwek i makaronu.
Sos pomidorowy: masę pomidorową doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ajwarem. Mieszamy z kwaśną śmietaną, a następnie całość wylewamy na ułożone w naczyniu składniki.
Pieczenie: na wierzchu układamy plasterki pomidora. Chleb kruszymy, ścieramy twardy ser żółty (typu parmezan) i posypujemy nimi zapiekankę gyros z makaronem. Całość pieczemy w piekarniku przez około 15 minut.
Kalorie: 870
Węglowodany: 80
Tłuszcz: 38
Białko: 48
Porady
- Przed przygotowaniem zapiekanki gyros z makaronem warto zamarynować mięso.
- Posypka chlebowo–serowa daje nam możliwość wykorzystania chleba z poprzedniego dnia – taki jest najlepszy do zapiekanki gyros z makaronem.
- Do zapiekanki można wykorzystać makaron bezglutenowy. Jednoczesna rezygnacja z dodatku chleba uczyni danie w pełni pozbawionym glutenu.
- W przepisie na zapiekankę makaronową gyros możemy dodać oliwki z zalewy lub świeże.
- Pomidory z puszki można zastąpić passatą pomidorową.
- Do zapiekanki gyros z makaronem najlepszy będzie krótki makaron, np. penne lub rigatoni.
- Zapiekanka gyros z ryżem będzie świetną alternatywą dla bazy z makaronu.
Zapiekanka gyros z makaronem będzie o wiele smaczniejsza, jeśli zamarynujemy mięso. Pomysłów na marynaty jest wiele, ale wszystkie opierają się na odpowiednio dobranym przyprawom oraz płynnej bazie.
Do zamarynowania mięsa potrzebna nam będzie musztarda, miód, ketchup i majonez – z każdego z tych składników odmierzamy po około 10 g. Następnie wybieramy zioła, może to być np. czosnek, imbir, tymianek, słodka lub ostra papryka. Będziemy potrzebować po 5 g każdej przyprawy.
Do marynaty warto również dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Czas marynowania mięsa jest dowolny, ale aby mięso przeszło aromatem marynaty, potrzebnych jest około kilku godzin. W celu przyspieszenia procesu możemy pokroić mięso na małe kawałki, jednak im dłużej marynujemy, tym bardziej zadowalający będzie efekt.
Zapiekanka gyros z makaronem jest jedną z wielu propozycji na tego rodzaju danie. Neutralny smak makaronu świetnie komponuje się z mięsem z drobiowym. Pierś z kurczaka kroimy w paski, solimy i podsmażamy do momentu uzyskania złotawego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Kolejny krok to dodanie pozostałych warzyw – tu mamy pełną dowolność. Przykrywamy patelnię i dusimy około kwadransa na wolnym ogniu. Do makaronu dodajemy sos śmietanowy, mieszamy dokładnie i przekładamy do formy do pieczenia. Na makaron wykładamy mięso podduszone z warzywami i pieczemy całość około 40 minut, pamiętając o dodaniu startego sera 10 minut przed końcem pieczenia.
Innym pomysłem na zapiekankę z makaronem może być mięso mielone, które wspaniale smakuje w połączeniu z pomidorami i pieczarkami. Mięso smażymy na patelni bez użycia oleju, doprawiamy słodką papryką, majerankiem, gorczycą, tymiankiem, solą i pieprzem. W osobnym naczyniu podgotowujemy pokrojone w plastry pieczarki z cebulą i pomidorami z puszki. Makaron łączymy z mięsem, dusimy chwilę, po czym dodajemy makaron. Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do formy.
Zapiekanki makaronowe to sycące i aromatyczne dania. Możemy podać je zaraz po przygotowaniu jako domowy obiad, ale są też bardzo wygodne do odgrzania, dzięki czemu sprawdzają się jako lunch w pracy. Polecamy nasze przepisy na zapiekane tortiglioni z serem oraz zapiekankę makaronową z bakłażanem!
Komentarze