Bruschetta z musem z selera i karczochów

Bruschetta z musem z selera i karczochów to wariacja na temat kuchni włoskiej. Żytnia bagietka przywołuje na myśl francuskie piekarnie. Karczochy to kolejne nawiązanie do kuchni francuskiej. Mascarpone, parmezan i rukola to klasyczne składniki znane z kuchni Włoch. Bruschetta z musem z selera i karczochów zaskoczy słodko-korzennym smakiem. 

bruschetta

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 191 głosów)

Kroki wykonania:

  • seler-korzen-fot.iStock (1)1.2 selery obieramy, kroimy w 1-cm plastry. Wykładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy masło i lekko zgniecione ząbki czosnku, solimy i podlewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika i pieczemy do miękkości.
  • czosnek-fot.iStock2.Po ok. 30 min możemy odkryć folię i pozwolić, aby seler się lekko zrumienił. Odławiamy czosnek i seler, studzimy, wrzucamy do kielicha blendera.
    Marynowane karczochy osączamy z zalewy, odcinamy liście i odkładamy je, dorzucamy do blendera tylko doły karczochów. Miksujemy z odrobiną oleju lnianego lub laskowego, miodem i solą, na jak najgładszą konsystencję. Delikatnie mieszamy z mascarpone i orzechami, odstawiamy do lodówki.
  • bagietka-fot.iStock (1)3.Żytnią bagietkę (przekrojoną na pół lub pociętą w plastry) skrapiamy oliwą i opiekamy.
    Rozgrzewamy tłuszcz we frytkownicy lub w napełnionym do 1/3 głębokim garnuszku – powinien być tak rozgrzany, aby po włożeniu płatka selera pojawiała się piana. Pozostały seler ścinamy na prawie przezroczyste płatki.
  • rukola-fot.iStock (2) (1)4.Partiami smażymy na rumiano i chrupiąco, osuszamy na papierowym ręczniku, na gorąco oprószamy solą, startym parmezanem i odrobiną cukru pudru, mieszamy z listkami rukoli. Bagietkę podajemy z musem, odłożonymi listkami karczocha oraz chipsami z selera z rukolą. Bruschetta z musem z selera i karczochów jest gotowa do podania.

Porady

Bruschetta z musem z selera i karczochów zawiera:

  • 2-3 duże bulwy selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 5-7 marynowanych karczochów
  • zamiast oleju lnianego można użyć olej z orzechów laskowych
  • 2 łyżki mascarpone
  • bułka w przepisie to żytnia bagietka
  • olej słonecznikowy potrzebny jest do głębokiego smażenia, zamiast oleju może być frytura
  • czubatą łyżeczkę startego parmezanu

 

Notka redakcyjna

 Selery na mus można również ugotować, z masłem i odrobiną mleka. Alternatywa dla mascarpone: podgrzewamy 100 ml tłustej śmietanki, rozpuszczamy w niej czubatą łyżkę włoskiego sera, studzimy i mieszamy z miksowanym selerem oraz sokiem z cytryny i orzechami; w tej wersji pomijamy karczochy.  Mus z selera i karczochów jest bardzo dobrym dodatkiem do pieczonych lub smażonych ryb.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy