Te małe ziarenka to prawdziwy pokarm bogów. Wszyscy doskonale znamy ich smak z różnych produktów, ale mało kto zajada je w surowej formie, a to wielki błąd, bo właśnie wtedy mają najwięcej dobroczynnych właściwości. Zobaczcie, co potrafią, a od razu zechcecie je włączyć do jadłospisu.
Naturalny pokarm bogów
Taki dumny przydomek zyskały surowe ziarna kakaowca, które w przeciwieństwie do znanego nam kakao w proszku nie są prażone, ani palone, tylko fermentowane i suszone. Choć obecnie można już bez problemu kupić je w wielu sklepach, to mimo wszystko wciąż nie są zbyt popularne. Niektórzy nawet o nich słyszeli, jednak zastanawiali się, czy można jeść surowe ziarna kakaowca? Tymczasem odpowiedź brzmi: można, a nawet trzeba, bo ten produkt to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Znajdziemy z nich magnez, potas, żelazo i cynk, a także witaminy C oraz te z grupy B.
Najcenniejszym ich walorem są jednak antyoksydanty, których ziarna kakaowca mają ich aż 3x więcej niż zielona herbata. To niezwykle ważny dla zdrowia składnik, gdyż spowalniają one procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami.
Surowe kakao - właściwości
Jeśli wciąż nie jesteście pewni, czy surowe kakao jest zdrowe, zobaczcie, co potrafi ten produkt. Lista korzyści jest długa i bardzo zachęcająca:
- dbają o prawidłową pracę serca,
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- zmniejsza stany zapalne,
- poprawia przepływ krwi,
- pobudza i dodaje energii,
- chronią przed alergiami pokarmowymi,
- redukują stres,
- poprawiają nastrój,
- działają jak afrodyzjak,
- spowalniają procesy starzenia się organizmu,
- poprawiają pracę mózgu,
- wspierają prawidłowe funkcjonowanie układy hormonalnego.
Surowe ziarno kakaowca - jak jeść?
Jak smakuje surowe kakao? Bardzo podobnie jak to, które znamy z kartoników i puszek, jednak jest nieco mniej gorzkie i łagodniejsze, dzięki czemu zajada się je jeszcze przyjemniej niż sproszkowane prażone ziarna.
Co można zrobić z surowego kakao? Te małe ziarenka można chrupać solo lub dodawać do owsianki, granoli czy jogurtu naturalnego. Taki dodatek wspaniale urozmaici śniadanie i doda nam energii od rana, bez potrzeby picia kawy. Co więcej, surowe kakao świetnie sprawdzi się też jako składnik ciast i deserów na ciepło i zimno. Warto też miksować je w koktajlach lub dosypywać do kawy.