Te małe ziarenka to prawdziwy pokarm bogów. Wszyscy doskonale znamy ich smak z różnych produktów, ale mało kto zajada je w surowej formie, a to wielki błąd, bo właśnie wtedy mają najwięcej dobroczynnych właściwości. Zobaczcie, co potrafią, a od razu zechcecie je włączyć do jadłospisu.

Naturalny pokarm bogów

Taki dumny przydomek zyskały surowe ziarna kakaowca, które w przeciwieństwie do znanego nam kakao w proszku nie są prażone, ani palone, tylko fermentowane i suszone. Choć obecnie można już bez problemu kupić je w wielu sklepach, to mimo wszystko wciąż nie są zbyt popularne. Niektórzy nawet o nich słyszeli, jednak zastanawiali się, czy można jeść surowe ziarna kakaowca? Tymczasem odpowiedź brzmi: można, a nawet trzeba, bo ten produkt to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Znajdziemy z nich magnez, potas, żelazo i cynk, a także witaminy C oraz te z grupy B

Najcenniejszym ich walorem są jednak antyoksydanty, których ziarna kakaowca mają ich aż 3x więcej niż zielona herbata. To niezwykle ważny dla zdrowia składnik, gdyż spowalniają one procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami.

Surowe kakao - właściwości

Jeśli wciąż nie jesteście pewni, czy surowe kakao jest zdrowe, zobaczcie, co potrafi ten produkt. Lista korzyści jest długa i bardzo zachęcająca:

  • dbają o prawidłową pracę serca,
  • reguluje ciśnienie tętnicze,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • zmniejsza stany zapalne,
  • poprawia przepływ krwi,
  • pobudza i dodaje energii,
  • chronią przed alergiami pokarmowymi,
  • redukują stres,
  • poprawiają nastrój,
  • działają jak afrodyzjak,
  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • poprawiają pracę mózgu,
  • wspierają prawidłowe funkcjonowanie układy hormonalnego.

Surowe ziarno kakaowca - jak jeść?

Jak smakuje surowe kakao? Bardzo podobnie jak to, które znamy z kartoników i puszek, jednak jest nieco mniej gorzkie i łagodniejsze, dzięki czemu zajada się je jeszcze przyjemniej niż sproszkowane prażone ziarna.

Co można zrobić z surowego kakao? Te małe ziarenka można chrupać solo lub dodawać do owsianki, granoli czy jogurtu naturalnego. Taki dodatek wspaniale urozmaici śniadanie i doda nam energii od rana, bez potrzeby picia kawy. Co więcej, surowe kakao świetnie sprawdzi się też jako składnik ciast i deserów na ciepło i zimno. Warto też miksować je w koktajlach lub dosypywać do kawy.