Brownie z kaszy jaglanej w polewie kakaowej

Nie jest niskokaloryczne, ale na pewno jest bardzo zdrowe i dodaje energii. Oto brownie z kaszy jaglanej z książki "Zdrowe gotowanie by Ann" Anny Lewandowskiej.

dodany przez: mojegotowanie

ciasto czekoladowe brownie

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
516 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 173 głosów)


Składniki:

  • 500 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 70 g mąki kokosowej
  • 100 g cukru kokosowego
  • 100 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 60 g oleju kokosowego
  • garść sparzonej wrzątkiem żurawiny
  • Polewa :
  • 30 g kakao
  • 30 g oleju kokosowego
  • rozdrobnione orzechy (lub płatki z migdałów/wiórki kokosowe, do posypania)

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Kaszę przepłukałam bieżącą wodą, potem wrzątkiem, by zniwelować smak goryczki.
  • Ugotowałam i pozostawiłam do wystygnięcia, następnie dodałam do niej wszystkie składniki na ciasto (oprócz żurawiny) i zmiksowałam blenderem (na średnich obrotach).
  • Potem dodałam żurawinę i wymieszałam.
  • Włożyłam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam ok. 50 minut w 180°C.
  • Pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.
  • Przygotowałam polewę: rozpuściłam kakao w oleju kokosowym.
  • Ciasto polałam masą i posypałam kawałkami orzechów (można płatkami z migdałów).

Kalorie: 516

Porady

Zobacz też: Tarta z kremem jaglanym i sezonowymi owocami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy