Bombery wg Aleex

To "wariacja" na temat pizzy, jedno ze wspomnień wakacyjnych mojej córki z Krakowa.

dania mięsneZapiekankiSosyPizza

Czas przygotowania:
1200 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.6 z 180 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 10g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • Nadzienie:
  • 400 g pieczarek
  • 200 g szynki
  • 3 cebule
  • 1 łyzka oliwy
  • wegeta
  • czosnek granulowany
  • papryka w proszku
  • Sos:
  • 5 sztuk świeżych pomidorów (zimą można je zastąpić pomidorami bez skóry z puszki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano,
  • cebula
  • Ponadto:
  • żółty ser

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i smażyć na oliwie, aż sos zgęstnieje. Ciepły przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki i ewentualne resztki skórki i przyprawić. Dodać także podsmażony na oliwie czosnek i cebulę - wcześniej drobniutko posiekane.
  • Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka i odstawić na ok. 5 minut.
  • Do miski przesiać mąkę.
  • Gdy drożdże wyrosną, połączyć je z mąką, dolać resztę letniego mleka, dodać sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można je wyrabiać ręcznie lub mikserem. Gdyby zbyt się kleiło - dodać trochę mąki.
  • Ciasto uformować w kulę, posmarować je połową oliwy, oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy nieco podrośnie, kilka razy je zagnieść, przenieść na stolnicę, podzielić na 4 części (lub więcej - zależy od tego, ile sztuk chcemy otrzymać).
  • Każdą część rozwałkować cieniutko, posmarować sosem i posypać startym żółtym serem.
  • Pieczarki obrać i pokroić w dość duże kawałki, poddusić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę cebule oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę. Całość dusić ok. 20 minut. Przyprawić do smaku. Wyłożyć na wyrośnięte ciasto, posmarowane częścią sosu pomidorowego i posypane żółtym serem.
  • Całość składać formując bombery.
  • Kłaść bombery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można lekko posmarować oliwą.Piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni C.
  • Podawać gorące. Danie jest bardzo sycące.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy