Bombery wg Aleex

To "wariacja" na temat pizzy, jedno ze wspomnień wakacyjnych mojej córki z Krakowa.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 10g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • Nadzienie:
  • 400 g pieczarek
  • 200 g szynki
  • 3 cebule
  • 1 łyzka oliwy
  • wegeta
  • czosnek granulowany
  • papryka w proszku
  • Sos:
  • 5 sztuk świeżych pomidorów (zimą można je zastąpić pomidorami bez skóry z puszki)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano,
  • cebula
  • Ponadto:
  • żółty ser

Przygotowanie

  1. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i smażyć na oliwie, aż sos zgęstnieje. Ciepły przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki i ewentualne resztki skórki i przyprawić. Dodać także podsmażony na oliwie czosnek i cebulę - wcześniej drobniutko posiekane.
  2. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka i odstawić na ok. 5 minut.
  3. Do miski przesiać mąkę.
  4. Gdy drożdże wyrosną, połączyć je z mąką, dolać resztę letniego mleka, dodać sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można je wyrabiać ręcznie lub mikserem. Gdyby zbyt się kleiło - dodać trochę mąki.
  5. Ciasto uformować w kulę, posmarować je połową oliwy, oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy nieco podrośnie, kilka razy je zagnieść, przenieść na stolnicę, podzielić na 4 części (lub więcej - zależy od tego, ile sztuk chcemy otrzymać).
  6. Każdą część rozwałkować cieniutko, posmarować sosem i posypać startym żółtym serem.
  7. Pieczarki obrać i pokroić w dość duże kawałki, poddusić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę cebule oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę. Całość dusić ok. 20 minut. Przyprawić do smaku. Wyłożyć na wyrośnięte ciasto, posmarowane częścią sosu pomidorowego i posypane żółtym serem.
  8. Całość składać formując bombery.
  9. Kłaść bombery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można lekko posmarować oliwą.Piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni C.
  10. Podawać gorące. Danie jest bardzo sycące.
  11. Smacznego.
pizza obiad kolacja zapiekanka sos pieczarki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze