Wieprzowina to jedno z popularniejszych mięs w polskiej kuchni. Na co zwracać uwagę, kupując ten produkt?
Piotr Ceranowicz: Choć wieprzowina została spopularyzowana na polskich stołach dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku, to obecnie nie wyobrażamy sobie naszej kuchni bez tego składnika. A pojawia się on pod wieloma postaciami od kiełbas i wędlin do pieczeni. Dobre danie to przede wszystkim dobre składniki. Warto o tym pamiętać, kupując mięso wieprzowe. Polecam zawsze kupować mięso u znanego nam rzeźnika, ponieważ paczkowanego mięsa z marketu nie jesteśmy w stanie dobrze ocenić. Wybierajmy mięso o ładnym, różowym, delikatnym zabarwieniu i przyjemnym zapachu. Przebarwienia, plamy, nieprzyjemny lub kwaśny zapach dyskwalifikują mięso. Warto też próbować wieprzowinę ze świń naszych rodzimych ras i hodowli zachowawczych oraz ekologicznych.
Jednym z klasycznych przepisów na wieprzowinę – najlepiej z kostką – to schabowy. O czym warto pamiętać przygotowując ten specjał?
Tak jak już wspomniałem, najważniejszy jest produkt i trzeba zrobić wszystko, by go nie zepsuć. Wiele osób moczy kotlety schabowe w mleku z cebulą. Zyskują one wtedy delikatny smak i aromat podobny do cielęciny. Ja jestem miłośnikiem wieprzowiny i lubię jej smak, dlatego doprawiam schabowego jedynie solą i pieprzem. Do tego klasyczna panierka z mąki, jaj i dobrej jakości bułki tartej, a jak smażenie - to oczywiście na smalcu. Ewentualnie na oleju o neutralnym smaku i o wysokiej temperaturze dymienia (jak olej rzepakowy czy z pestek winogron). Smażonego schabowego podaje zawsze z ćwiartką cytryny. Sok z cytryny idealnie balansuje smak tłuszczu wieprzowego, nadając daniu lekkości.
A inne propozycje podania wieprzowiny - na jakie propozycje warto się skusić?
Wieprzowina to niezwykle wszechstronny produkt. Świąteczny schab faszerowany śliwkami suszonymi, karkówka marynowana w soku z ananasa i chilli na letnie grillowanie czy polędwiczki pieczone w cieście francuskim na romantyczną kolację - to tylko kilka z możliwości. Pamiętajmy też o wielu możliwościach na domowe wędliny i mięsne przetwory, które daje nam wieprzowina. Własnoręcznie przygotowana biała kiełbasa pachnąca majerankiem, czy mielonka ze słoika z aromatyczną galaretką albo pasztet z gałką muszkatołową - uświetnią każdy, nie tylko świąteczny stół. Domowe specjały będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Więcej informacji o menu restauracji Bez Tytułu i opcjach zamówień na wynos na www.facebook.com/beztytulurestaurant
Komentarze