Bifteki to greckie klopsiki z nadzieniem z sera feta. Podane z pikantnym ryżem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z ziemniakami. Śródziemnomorski smak i łatwość komponowania z wieloma dodatkami sprawiają, że są jedną z najpopularniejszych potraw tego regionu. Robi się je bardzo łatwo, mają bogaty, złożony smak i są niezwykle aromatyczne. Polecamy przepis na greckie kotlety mielone, które przywodzą na myśl wspomnienie z wakacji.
StockFood Studios/Mathias Neubauer
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie składników: bułkę moczymy w wodzie, po czym odciskamy. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, drugą zostawiamy do ryżu. Czosnek siekamy. Oba składniki podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Następnie siekamy drobno natkę pietruszki, połowę wykorzystamy do bifteków, pozostałą odkładamy na później, będzie nam potrzebna do przygotowania ryżu. Mięso mielone zagniatamy z jajkiem, namoczoną wcześniej bułką, natką pietruszki, oregano, kminkiem, solą i pieprzem.
Formowanie bifteków: ser feta dzielimy na 12 kawałków. Z mielonego mięsa formujemy 12 kulek i odciskamy je na płasko. Na każdej kładziemy jeden kawałek sera, po czym owijamy go mięsną masą dokładnie dookoła.
Pikantny ryż: obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Pomidory nacinamy, po czym umieszczamy je we wrzącej wodzie na ok. 1 minutę. Płuczemy i po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy na puree. Paprykę kroimy na pół, myjemy i po usunięciu nasion kroimy na drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę stopniowo dodając do niej paprykę, ryż i sól. Na koniec dodajemy puree pomidorowe. Wlewamy ok. 400 ml bulionu warzywnego i gotujemy przez ok. 25 minut, co jakiś czas mieszając. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do ryżu. Doprawiamy ryż solą i pieprzem.
Smażenie bifteków: smażymy je na pozostałej oliwie (ok. 3 łyżek stołowych) przez około 6 minut z każdej strony. Układamy na talerzu z pikantnym, warzywnym ryżem i podajemy.
Kalorie: 880
Węglowodany: 93
Tłuszcz: 35
Białko: 48
Porady
- Podstawą bifteków jest dobrej jakości mięso mielone, dlatego ważne jest, by było świeże i z pewnego źródła.
- Bułka, którą wykorzystujemy w przepisie na bifteki, może być z poprzedniego dnia, lekko wysuszona.
- W przypadku bulionu do bifteków mamy dowolność - możemy użyć bulionu instant lub domowego ze świeżych warzyw, wedle uznania i możliwości czasowych.
- W sezonie warto sięgnąć po dojrzałe pomidory malinowe lub bawole serce, które dodadzą potrawie wspaniałego aromatu.
- Ryż z warzywami może stanowić samodzielne danie jednogarnkowe. Idealnie sprawdzi się tu ryż jaśminowy lub basmati. Możemy również użyć ryżu dzikiego – w tym przypadku jednak czas gotowania należy wydłużyć, a moc palnika zmniejszyć.
- Jeśli chcemy zrobić ryż z warzywami jako oddzielne danie i podać go bez bifteków, dobrze jest dodać do niego element białkowy, np. zielony groszek lub fasolkę szparagową. Dla zaostrzenia smaku do ryżu możemy dodać odrobinę ostrej papryki.
My mamy kotlety mielone, Grecy natomiast mają ich odpowiednik w postaci bifteków. Co kraj to obyczaj, jak mawia stare porzekadło. I tak jak u nas co gospodyni, to inna receptura, tak Grecy również prześcigają się w pomysłowości, jeśli chodzi o udoskonalanie tradycyjnych potraw.
Najczęściej bifteki przyrządza się z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego. Fetę trudno zastąpić innym składnikiem ze względu na jej specyficzny smak, ale w wersji lactose free możemy zamiast niej użyć tofu.
Greckie kotlety mielone zwykle podawane są w postaci usmażonej, ale z powodzeniem można je upiec. Popularne są także bifteki z grilla oraz pieczone. Z kolei bifteki z piekarnika będą mniej kaloryczne, ponieważ pomijamy tu etap smażenia.
Warto także spróbować wykorzystać je jako główny element domowych burgerów.
Bifteki z ryżem warzywnym pachną wręcz oszałamiająco i trudno się im oprzeć, ale do wyboru mamy wiele innych sprawdzonych dodatków. Pozostając przy smakach greckich możemy zrobić jogurtowy dip, np. w postaci sosu tzatziki. Odpowiednie będą wszelkie kwaskowe smaki, choćby sałatka z kiszonych ogórków, która podkreśli smak kotletów.
Inne dodatki często spotykane na greckich stołach, to pieczone ziemniaki, grillowane warzywa oraz sałatka z pomidorów. A w wersji na zimno bifteki możemy zjeść z czarnymi oliwkami i bagietką.
Miłośnikom mięsnych kulek polecamy również spaghetti z cukinii (z klopsikami) oraz pieczone klopsiki jagnięce z ziemniakami.
Komentarze