Pierś indyka z białą kiełbasą

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1 godzina 20 minut Porcja: 420 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Pierś indyka z białą kiełbasą

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
420 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg piersi indyka
  • sok z 1 cytryny
  • 30 dag surowej białej kiełbasy
  • por
  • po kilka gałązek świeżego tymianku, szałwii, rozmarynu i oregano
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Filet z piersi indyka rozciąć tak, aby powstał prostokątny plaster mięsa. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Obficie skropić sokiem z cytryny. Odstawić.
  2. Por umyć, odciąć końce, naciąć wzdłuż tak, aby liście dały się szeroko rozłożyć. Obsmażyć na maśle. Oprószyć solą i pieprzem. Wyjąć, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.
  3. Zioła umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody. Oderwać listki od łodyżek. Z kiełbasy usunąć skórkę. Mięso rozgnieść, starannie wymieszać z curry i ziołami.
  4. Na rozłożonym płacie mięsa indyka rozłożyć liście pora, tak aby na siebie zachodziły. Rozsmarować farsz z białej kiełbasy. Zwinąć, związać nicią kuchenną.
  5. Pieczeń posmarować olejem, włożyć do brytfanny. Piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 190°C. Kroić w plastry. Podawać na ciepło lub na zimno.
mięso obiad przekąska kolacja indyk pierś indyka biała kiełbasa pierś faszerowana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze