Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami - prosty smaczny przepis na potrawę bez której nie może się odbyć zadna Wigilia

Zupybarszczbarszcz wigilijnyuszka

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 211 głosów)

Składniki:

  • 25 dag buraków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • 1/4 pęczka posiekanej natki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek suszony

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Barszcz z uszkami - nie da się chyba tej potrawy pominąć podczas Wigilii.
  • Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyc do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.
  • Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie.
  • Gotowe przełozyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.
  • Barszcz z uszkami gotowy :) Gwarantuję, że każdemu taki barszcz z uszkami zasmakuje.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy