Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami - prosty smaczny przepis na potrawę bez której nie może się odbyć zadna Wigilia

Dodany przez:

Barszcz z uszkami

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.79 z 19 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 25 dag buraków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • 1/4 pęczka posiekanej natki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek suszony

Przygotowanie

  1. Barszcz z uszkami - nie da się chyba tej potrawy pominąć podczas Wigilii.
  2. Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyc do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.
  3. Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie.
  4. Gotowe przełozyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.
  5. Barszcz z uszkami gotowy :) Gwarantuję, że każdemu taki barszcz z uszkami zasmakuje.
  6. Smacznego!
Grzyby barszcz uszka zupa barszcz wigilijny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze