Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami to prosty i smaczny przepis na potrawę bez której nie może się odbyć żadna Wigilia. 

Zupybarszczbarszcz wigilijnyuszka

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 214 głosów)

Składniki:

  • 25 dag buraków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • 1/4 pęczka posiekanej natki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek suszony

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.Barszcz z uszkami - nie da się chyba tej potrawy pominąć podczas Wigilii. Włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla, zalać 3/4 litra wody. Dodać listek, pieprz obraną jedną cebulę. Gotować wywar, dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek. Gotować 30 minut.
  • 2.Przecedzić, doprawić solą, pieprzem i koncentratem. Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto. 1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju. Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić.
  • 3.Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu. Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem. Barszcz z uszkami jest gotowy. Gwarantuję, że każdemu taki barszcz z uszkami zasmakuje. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy