Kuchnia gruzińska poleca czirbuli

Kuchnia gruzińska nadal jest mało znana w Polsce. A szkoda! Obok chaczapuri z serem, powinniśmy skosztować czirbuli, czyli pomysł na podanie warzyw z rozmąconym, ugotowanym jajkiem. Prosto i pysznie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 200 głosów)

Składniki:

  • 6 pomidorów
  • strączek czerwonej ostrej papryczki
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • cebula
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • sól
  • kilka nitek szafranu, roztartych
  • łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • po 3 gałązki koperku i kolendry
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kuchnia gruzińska poleca czirbuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomidory zalewamy wrzątkiem, hartujemy i zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki, miąższ drobno kroimy.
  • Papryczkę oczyszczamy z nasion, kroimy w krążki, zalewamy olejem słonecznikowym i odstawiamy na 20 min.
  • Obraną cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, zalewamy olejem z papryką i podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy pomidory, orzechy włoskie, roztarty czosnek i szklankę wody. Solimy, dusimy na małym ogniu przez 8 min.
  • Zdejmujemy z ognia, do duszonych warzyw dodajemy szafran, kolendrę, drobno posiekaną natkę i koperek, delikatnie mieszamy.
  • Do dużego rondla wlewamy 2 l wody, doprowadzamy ją do wrzenia, wbijamy po jednym jajku i tak mieszamy łyżką cedzakową, żeby wokół jajka tworzył się lejek z gotującej się wody.
  • Ugotowane w ten sposób jajka (będą miały podłużny kształt) wyjmujemy z wody, osączamy, układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Przybieramy zieleniną i podajemy na gorąco.
  • Ugotowane w ten sposób jajka (będą miały podłużny kształt) wyjmujemy z wody, osączamy, układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Przybieramy zieleniną i podajemy na gorąco.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy