Kuchnia gruzińska poleca czirbuli

Kuchnia gruzińska nadal jest mało znana w Polsce. A szkoda! Obok chaczapuri z serem, powinniśmy skosztować czirbuli, czyli pomysł na podanie warzyw z rozmąconym, ugotowanym jajkiem. Prosto i pysznie!

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 pomidorów
  • strączek czerwonej ostrej papryczki
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • cebula
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • sól
  • kilka nitek szafranu, roztartych
  • łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • po 3 gałązki koperku i kolendry
  • 6 jajek

Przygotowanie

  1. Pomidory zalewamy wrzątkiem, hartujemy i zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki, miąższ drobno kroimy.
  2. Papryczkę oczyszczamy z nasion, kroimy w krążki, zalewamy olejem słonecznikowym i odstawiamy na 20 min.
  3. Obraną cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, zalewamy olejem z papryką i podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy pomidory, orzechy włoskie, roztarty czosnek i szklankę wody. Solimy, dusimy na małym ogniu przez 8 min.
  4. Zdejmujemy z ognia, do duszonych warzyw dodajemy szafran, kolendrę, drobno posiekaną natkę i koperek, delikatnie mieszamy.
  5. Do dużego rondla wlewamy 2 l wody, doprowadzamy ją do wrzenia, wbijamy po jednym jajku i tak mieszamy łyżką cedzakową, żeby wokół jajka tworzył się lejek z gotującej się wody.
  6. Ugotowane w ten sposób jajka (będą miały podłużny kształt) wyjmujemy z wody, osączamy, układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Przybieramy zieleniną i podajemy na gorąco.
  7. Ugotowane w ten sposób jajka (będą miały podłużny kształt) wyjmujemy z wody, osączamy, układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Przybieramy zieleniną i podajemy na gorąco.
kuchnia gruzińska czirbuli
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy