Kuleczki mięsne w rosole - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Cebulę i boczek pokroić na duże kawałki. Mięso, pokrojoną cebulę i boczek, włożyć do miksera. Dodać pęczek pietruszki, jajko, bułkę tartą i całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Z gotowego ciasta, mokrymi dłońmi, uformować małe kuleczki. Wrzucać do gotującej, osolonej wody i gotować około 5 minut.
3. Marchew, por, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w paski.
4. Do garnka wlać 1 ½ litra wody, dodać kostkę rosołową, włożyć obrane i pokrojone w paski warzywa. Przykryć i gotować 5-8 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Ugotowane kuleczki wyjąć na talerz i zalać gorącym rosołem. Posypać zieloną pietruszką.
Komentarze