Ciasto pomarańczowe przyjemnie pachnie, pięknie wygląda i doskonale smakuje. Można je przygotować na święta lub po prostu na podwieczorek w każdy inny dzień. Idealnie pasuje do kubka kakao, gorącej czekolady lub rozgrzewającej herbaty zimowej. Wilgotne ciasto ze skórką pomarańczy jest łatwe do zrobienia i nie wymaga zbyt wielu składników.
Stockfood
(średnia 4.45 z 203 głosów)
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, keksówkę o wymiarach 11x35 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Pomarańcze: dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Kroimy na pół i wyciskamy z nich sok.
Masło: roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
Masa na ciasto pomarańczowe: do dużej miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem przez 3–4 min. Dodajemy skórkę i 100 ml soku z pomarańczy (zostawiając 50 ml soku i trochę skórki pomarańczowej do lukru i dekoracji). Cały czas miksując składniki, stopniowo dodajemy przestudzone roztopione masło.
Składniki sypkie: do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy ją do masy na ciasto.
Pieczenie: gotową masę na ciasto przelewamy do przygotowanej blachy i pieczemy 60 min.
Studzenie: ciasto pomarańczowe wyjmujemy z piekarnika stopniowo. Najpierw wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Po 10 min przekładamy wypiek na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Lukier: do niewielkiej miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok pomarańczowy. Cały czas mieszamy składniki, aż do powstania jednolitej zawiesistej konsystencji.
Dekoracja: przestudzone ciasto pomarańczowe polewamy lukrem i posypujemy odłożoną wcześniej skórką z pomarańczy.
Porady
- Po wyciśnięciu soku z dwóch pomarańczy, powinniśmy otrzymać 250 ml soku. Do ciasta możemy użyć także gotowy świeżo wyciskany sok ze sklepu. Nie można jednak pominąć startej skórki z pomarańczy, bo to ona odpowiada za piękny kolor, aromat i smak ciasta.
- Ciasto możemy także upiec w tortownicy o średnicy 22 cm.
- Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, wbijamy w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyciągnięciu jest suchy, możemy wyłączyć piekarnik.
- Ciasto pomarańczowe możemy ozdobić także polewą z czekolady deserowej, mlecznej lub białej. Świetnie wygląda posypane wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
Do tego przepisu potrzebujemy ugotowanych pomarańczy. Wkładamy je do garnka z wodą i gotujemy przez 60–90 min do momentu, aż będą miękkie. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy je z garnka, studzimy i kroimy na kawałki. Wyjmujemy z nich pestki, po czym blendujemy je na purée. Reszta składników pozostaje bez zmian. Pomarańczowe purée dodajemy zamiast soku i otartej skórki.
Ciasto pomarańczowe przygotowane w ten sposób jest jeszcze bardziej wilgotne. Wychodzi słodkie, ma piękny aromat i lekką goryczkę skórki pomarańczy. Jeśli jesteście fanami takich smaków, warto wypróbować je w tej wersji.
Jeśli chcielibyście przygotować ciasto pomarańczowe bez mąki, wystarczy sięgnąć po jeden prosty zamiennik, jakim są mielone migdały. W tej wersji nie jest też potrzebne masło, więc śmiało można powiedzieć, że jest to ciasto pomarańczowe light. Aby takie przygotować potrzebne będzie purée z dwóch pomarańczy:
Z kolei jeśli marzy nam się ciasto czekoladowo–pomarańczowe, do masy na ciasto dodajemy kakao. Na wierzch wypieku możemy położyć:
Komentarze