Ciasto tulipan to pyszny i łatwy do przygotowania wypiek, który doskonale sprawdzi się na Wielkanoc. Kolorowa babka składa się z czterech warstw – jasnej, malinowej, kakaowej i makowej. Wylewamy je po kolei do formy na keksówkę. W efekcie – puszyste ciasto w środku przypomina rozkwitający kwiat. Dodatkowo można je oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową. Babka tulipan świetnie smakuje do kawy lub herbaty.
Artur Rogalski
Piana z białek: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Składniki sypkie: 300 g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Łączenie składników: do piany z białek dodajemy naprzemiennie mąkę z proszkiem i olej (po łyżce), miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto przelewamy do czterech misek, dzieląc je na równe części.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, blachę keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masa jasna: do pierwszej miski z ciastem dodajemy 30 g mąki i 3 żółtka, mieszamy przelewamy masę do przygotowanej keksówki.
Masa malinowa: do drugiej miski z ciastem dodajemy kisiel w proszku i 2 żółtka, mieszamy i wylewamy na pierwszą warstwę w keksówce.
Masa kakaowa: do kolejnej miski z ciastem dodajemy 2 żółtka i kakao, mieszamy i przekładamy do keksówki, tworząc trzecią warstwę ciasta.
Masa makowa: do ostatniej miski dodajemy mak, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta.
Pieczenie: ciasto tulipan wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 65 min. Po tym czasie odstawiamy z formie do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z blaszki na kratkę.
Podawanie: przestudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem.
Porady
- Papier do pieczenia możemy zgnieść w kulę i rozprostować – wtedy łatwiej będzie wyłożyć nim blachę.
- Formę do ciasta możemy także posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Kolejność warstw w cieście można zmieniać według własnych upodobań.
- Do warstwy czerwonej dodajemy kisiel bez cukru. Może być także o smaku truskawkowym lub wiśniowym.
- Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli po nakłuciu patyczek jest suchy to znak, że ciasto tulipan jest już gotowe.
Kolorowe ciasto możemy przygotować także w dużej blasze – kwadratowej, prostokątnej lub tortownicy, a następnie podzielić je na dwa blaty. Przekładamy je masą śmietanową z galaretką:
Na wierzch ciasta możemy położyć kolejną warstwę galaretki.
Wypiek możemy ozdobić także:
Ciasto warstwowe tulipan można również upiec w formie na babkę wielkanocną.
Do kolorowych mas możemy dodać:
Ciasto tulipan można także przełożyć dżemem – truskawkowym, gruszkowym lub konfiturą z wiśni. Każdy dodatek warto zrobić samodzielnie (np. z przepisu na dżem truskawkowy, dżem gruszkowy lub dżem z mirabelek).
Komentarze