Moje Gotowanie czerwiec 2020

"Moje Gotowanie" na czerwiec to sezonowe, letnie przysmaki. Z okładki kuszą słodkości z truskawkami, a także dania z zielonym groszkiem w wersji light, jadalne kwiaty, młode ziemniaki. Do tego karczochy i porady, jak się z nimi obchodzić w kuchni, a także przepisy naszych ekspertów - swoje dania poleca Daria Ładocha, Robert Sowa i Cristina Catese.

Moje Gotowanie czerwiec 2020

W dziale "Kuchnia domowa":

KRÓLOWA SEZONU Kalarepa -  Słodkie i chrupiące warzywo z charakterem, świetne na surowo, faszerowane, w sałatce, zapiekane i do kanapki

KULINARNE ODKRYCIE Karczochy o dobrym sercu - Niezwykle eleganckie, nawet najprostsze danie uczynią wykwintnym

DO SMAKU Melisa - ziółko o silnie uspokajających właściwościach, intensywnym aromacie i orzeźwiającym, cytrynowym smaku, idealne do napojów i lodów

SZYBKO ŁATWO PYSZNIE Przedsmak wakacji - mimo trudności z podróżowaniem, kosztujmy świata na talerzu, czerpiąc z bogactwa kuchni azjatyckiej, meksykańskiej czy włoskiej

NA ZAPAS, czyli sztuka odgrzewania. Szybkie i pyszne orientalne pulpeciki Mięsne kulki, za którymi wielu z nas przepada, możemy mrozić na później i wykorzystywać do wielu różnych potraw

PO PROSTU ZRÓB TO! Miętowy chutney - orzeźwiający, aromatyczny, przyjemnie pikantny sos do warzyw, mięs, ryb i pieczywa

CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Zalety diety fleksitariańskiej - więcej warzyw, mniej mięsa – to sposób odżywiania, który pomoże walczyć z troskami współczesnego świata

NA ZDROWIE Kwiaty czarnego bzu - białe, aromatyczne baldachy, dekoracyjne i smaczne, ale też leczące przeziębienia

DANIA GŁÓWNE Apetyczne młode ziemniaki - zwłaszcza nasze, krajowe – pyszne z koperkiem, zapiekane i przysmażane

SAMA SŁODYCZ Beztroska jagoda Ciasto z kruszonką, tort, tarta, bezowa pavlova, placek biszkoptowy i deser – wszystko ze świeżymi, pysznymi truskawkami!

PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Groszek cukrowy - chrupiące, słodkie zielone strączki w kremowej zupie, sałatce, na pizzy i tarcie

Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:

Daria Ładocha -  Ramen daje moc! Gęsta od warzyw, pożywna tradycyjna japońska zupa w wiosennej lekkiej wersji

Robert Sowa Przepis na chłodnik doskonały - pełen kopru, młodych warzyw zatopionych w zimnej mieszance kefiru, jogurtu i śmietany

Cristina Catese Czerwcowe co nieco Własnoręcznie wykonana lazania z pulpecikami, zapiekany dorsz i na deser crostaty z bitą śmietaną i owocami leśnymi

DO POCZYTANIA PRZY STOLE w czerwcowym numerze to:

NOWOŚCI Z KSIĘGARNI Książki, które ułatwią gotowanie, nauczą zdrowego odżywiania i pozwolą się odprężyć przy filiżance herbaty

Przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 45 min.
Sznycle cielęce z warzywami

Sznycle cielęce z warzywami, czyli Kalbschnitzel mit Feiner gemuse, to przepis z kuchni niemieckiej. W naszym przepisie idziemy o krok dalej, bo warzywami faszerujemy cielęcinę, a do nich dodatkowo polecamy grillowane pyszności lub gotowane na parze. Sznycle cielęce dzięki nadzieniu będą jeszcze smaczniejsze! Co ważne - możecie je przygotować zarówno na ruszcie, jak i na kuchence, ale w sznycle cielęce z grilla smakują wprost wyśmienicie, więc wszyscy fani grillowania powinni wypróbować taką wersję przepisu.

mojegotowanie

Sznycle cielęce z warzywami