Pizza z pomidorami to pomysł na obiad lub kolację na gorąco - oprócz pomidorów, na wyrośnięte drożdżowe ciasto dodajemy też marynowane karczochy. Takie połączenie sprawi, że pizza z pomidorami nabierze dodatkowego, oryginalnego smaku i nie będzie klasyczną wersją włoskiego placka. Nie bez znaczenia są też tutaj zioła, przyprawy i biały ocet balsamiczny. Tak, to nie pomyłka. Delikatniejsza odmiana octu sprawi, że pizza z pomidorami będzie aromatyczna, a smaki zbalansowane - sprawdźcie cały przepis!
Pizza z pomidorami / fot. StockFood
(średnia 4.45 z 158 głosów)
Porady
W przepisie wykorzystujemy marynowane karczochy - to dobry półprodukt, bo oszczędzi nam czasu, a jednocześnie nada wyjątkowego, lekko octowego, ale pysznego smaku do pizzy jako dodatek. Świeżości z kolei i wyjątkowego aromatu nadadzą zioła - użyjcie takie, jakie lubicie najbardziej np. bazylia, oregano, ale też koperek. Ważne, aby postawić na biały ocet balsamiczny wśród składników - łatwo dostępny w dyskontach w trakcie włoskich tygodni oraz w sklepach z produktami kuchni świata. Pizza z pomidorkami dzięki nim będzie jeszcze lepsza niczym z włoskiego bistro.
Aby dbać o dobry produkt i prawidłowo przycinać zioła warto zaopatrzyć się w specjalne nożyczki do ziół. Nie tylko pomogą sprawnie posiekać czy podzielić ulubione rośliny, ale też przycinać je w prawidłowy sposób.
Najwyżej cenione przez smakoszy serca karczochów, zatopione w marynacie, są łatwo dostępne w sklepach. Karczochy surowe wymagają dłuższej obróbki i umiejętności w trakcie obierania, dlatego właśnie przetwory z karczochów będą dobrym początkiem do przygody z tymi produktami w kuchni.
Komentarze