Pizza z pomidorami

Pizza z pomidorami to pomysł na obiad lub kolację na gorąco - oprócz pomidorów, na wyrośnięte drożdżowe ciasto dodajemy też marynowane karczochy. Takie połączenie sprawi, że pizza z pomidorami nabierze dodatkowego, oryginalnego smaku i nie będzie klasyczną wersją włoskiego placka. Nie bez znaczenia są też tutaj zioła, przyprawy i biały ocet balsamiczny. Tak, to nie pomyłka. Delikatniejsza odmiana octu sprawi, że pizza z pomidorami będzie aromatyczna, a smaki zbalansowane - sprawdźcie cały przepis!

Pizza

Czas przygotowania:
140 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 158 głosów)

Kroki wykonania:

  • ciasto1.Drożdże mieszamy z 300 ml letniej wody, a następnie łączymy z mąką i solą. Dodajemy 2 łyżki oliwy. Zagniatamy gładkie, miękkie ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki lub wody. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz., aż podwoi swoją objętość.
  • pomidorki-koktajlowe2.Z ciasta formujemy 4 owalne placki, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy, pozostawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 140°C. Pomidory układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy resztą oliwy i octem balsamicznym, posypujemy cukrem, solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy; temperaturę piekarnika podnosimy do 200°C.
  • pizzza3.Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy placki, pieczemy je 15–20 min. Pizze wyjmujemy z piekarnika, układamy na nich upieczone pomidory, karczochy i mozzarellę, posypujemy ziołami.

Porady

W przepisie wykorzystujemy marynowane karczochy - to dobry półprodukt, bo oszczędzi nam czasu, a jednocześnie nada wyjątkowego, lekko octowego, ale pysznego smaku do pizzy jako dodatek. Świeżości z kolei i wyjątkowego aromatu nadadzą zioła - użyjcie takie, jakie lubicie najbardziej np. bazylia, oregano, ale też koperek. Ważne, aby postawić na biały ocet balsamiczny wśród składników - łatwo dostępny w dyskontach w trakcie włoskich tygodni oraz w sklepach z produktami kuchni świata. Pizza z pomidorkami dzięki nim będzie jeszcze lepsza niczym z włoskiego bistro.

Aby dbać o dobry produkt i prawidłowo przycinać zioła warto zaopatrzyć się w specjalne nożyczki do ziół. Nie tylko pomogą sprawnie posiekać czy podzielić ulubione rośliny, ale też przycinać je w prawidłowy sposób.

Notka redakcyjna

Najwyżej cenione przez smakoszy serca karczochów, zatopione w marynacie, są łatwo dostępne w sklepach. Karczochy surowe wymagają dłuższej obróbki i umiejętności w trakcie obierania, dlatego właśnie przetwory z karczochów będą dobrym początkiem do przygody z tymi produktami w kuchni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 120 min.
Pizza z suszonymi pomidorami
Pyszna

Alex_M

Pizza z suszonymi pomidorami