Zapiekanka z boczkiem i cebulą

Zapiekanka z boczkiem i cebulą idealna na większy głód. Dzięki dodatkowi kremówki i sera mozzarella do zapiekania wszystkie składniki pysznie połączą się w piekarniku. Dodatek szczypiorku nada daniu ostrości, ale i świeżości. Taka zapiekanka z boczkiem i cebulą to pomysł na obiad lub kolację na ciepło. Świetnie nadaje się do odgrzewania.

dania mięsnezapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
70 min.
Kalorie:
440.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 184 głosów)

Kroki wykonania:

  • mlode ziemniaki1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Boczek smażymy na suchej patelni,
    dodajemy czosnek i cebulę, smażymy krótko, zdejmujemy z ognia.
  • zapiekanka-z-boczkiem-i-cebula2.Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania, przyprawiając je, warstwa
    po warstwie, solą, pieprzem i kminkiem. Wlewamy śmietanę, na wierzchu rozkładamy boczek z czosnkiem i cebulą, posypujemy mozzarellą. Pieczemy ok. 40 min, aż wierzch ładnie się zezłoci. Zapiekankę z boczkiem i cebulą przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Kalorie: 440.00

Porady

Zapiekanka z boczkiem i cebulą zawiera w przepisie kminek - polecamy kminek mielony, gdyż jest mniej intensywny niż ten w ziarnach. Składnik ten można jednak pominąć. Z kolei mozzarella najlepiej sprawdzi się w wersji nie z zalewy, a w kostce - idealna do zapiekania, nada aromatu i sprawi, że zapiekanka z boczkiem będzie kusząco zapieczona z dodatkiem kremówki.

Notka redakcyjna

Zapiekanka z boczkiem i cebulą z ziemniakami to dowód na to, że ziemniaki nie muszą być tylko dodatkiem. Co więcej, w ziemniakach jest mnóstwo składników odżywczych, co czyni je idealnym składnikiem podstawowym codziennej diety. Niektórzy upatrują w nich także rozwiązania problemu głodu na świecie, a najwięksi entuzjaści – jak Chris Voigt z Washington State Potato Commission – postanowili udowodnić nawet, że można żywić się wyłącznie ziemniakami. Lekarze jednak przestrzegają: ziemniaki, jakkolwiek cenne, nie są w stanie zaspokoić w całości naszych żywieniowych zapotrzebowań.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy