Karczochy - przepisy na dania

14 przepisów

Karczochy – przepis na te pyszności może być bardzo różnorodny. Potrawy z karczocha to świetne źródło kulinarnych inspiracji. Karczochy podobne są do dużych ostów albo wielkich szyszek - zielono-fioletowe pąki z łuskowatymi listkami pod włochatą osłoną kryją to, co najsmaczniejsze, czyli serce. Dla jednych karczochy są prawdziwym kulinarnym rarytasem, dla innych rośliną pospolitą, którą obsadza się grządki warzywne, dla ochrony przed szkodnikami. Sprawdźcie nasze pomysły na dania z karczocha!

Potrawy z karczocha

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 45 min.
Sznycle cielęce z warzywami

Sznycle cielęce z warzywami, czyli Kalbschnitzel mit Feiner gemuse, to przepis z kuchni niemieckiej. W naszym przepisie idziemy o krok dalej, bo warzywami faszerujemy cielęcinę, a do nich dodatkowo polecamy grillowane pyszności lub gotowane na parze. Sznycle cielęce dzięki nadzieniu będą jeszcze smaczniejsze! Co ważne - możecie je przygotować zarówno na ruszcie, jak i na kuchence, ale w sznycle cielęce z grilla smakują wprost wyśmienicie, więc wszyscy fani grillowania powinni wypróbować taką wersję przepisu.

mojegotowanie

Sznycle cielęce z warzywami

Karczochy – przepis na pyszne warzywo

Bardziej chciałoby się włożyć je do wazonu niż do garnka z wrzątkiem. Karczochy są piękne! Te imponujące pąki (cynara scolymus) należą do rodziny astrowatych, spokrewnione są z ostami. Gdzie występują karczochy? Uprawiane są głównie w ciepłym klimacie śródziemnomorskim, ale także w innych rejonach świata, jak również w Polsce.  Włoskie słowo carciofo, oznaczające karczocha, pochodzi od arabskiego słowa kharshuf, co wskazuje, że były także uprawiane na Bliskim Wschodzie. Jako że roślina jest kłująca, często jej krzewy stanowiły zaporę dla zwierząt, które nie mogły przedostać się do ogrodu warzywnego.

Przepis na karczochy – właściwości

Czym się charakteryzują karczochy? Starożytni Grecy i Rzymianie doceniali ich wykwintny smak. Uznali je za pokarm dla bogaczy, przypisywali im również właściwości afrodyzjakalne. Karczochy zawierają dużo soli mineralnych i błonnika, swoją goryczką pobudzają trawienie, wzmacniają wątrobę, oczyszczają organizm z toksyn i obniżają poziom cholesterolu. Są nie tylko bardzo smaczne i lekkostrawne, lecz także zdrowe – obojętnie, czy duszone, nadziewane, czy zdejmowane po jednym listku i zanurzane w sosie. Zdejmowane listki obnażają to, co najcenniejsze, czyli serce, będące najdelikatniejszą i najsmaczniejszą częścią karczocha. Karczochy są pyszne na ciepło i na zimno.

Karczochy – przygotowanie dań

Jak przygotować karczochy? Najlepiej gotować karczochy na parze lub w lekko osolonej wodzie, koniecznie skrapiać sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Świetne potrawy z karczocha to sałatki, zapiekanki, pizza czy tarty. Karczochy nie mają sobie równych ugotowane w całości i polane delikatnym sosem lub masłem. W takiej formie najbardziej lubią je Włosi, a oni znają się na kuchni!

UWAGA! Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można zjadać w całości). Karczochy zbiera się, zanim zakwitną, gdy ich główki są zwinięte. Otwarte, ciemne, kwitnące główki również są niejadalne.

Artykuły powiązane

kuchnia rzymska
20.10.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

Matteo Brunetti
13.08.2020

Matteo Brunetti i jego polsko-włoska kuchnia

Matteo Brunetti – finalista programu „MasterChef Polska”, ekspert kuchni włoskiej i pasjonat kuchni polskiej. Z sercem i zaangażowaniem pokazuje, jak połączyć polską i włoską tradycję w trakcie gotowania i jak doceniać każdą z nich z osobna. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoim smaku dzieciństwa (nie pizzy!), zdradza najczęściej obalany mit o Włochach w kuchni i podpowiada, co ugotować dla drugiej połówki na specjalną okazję.

Cristina Catese
13.06.2020

Cristina Catese i włoska kuchnia

Rodowita rzymianka, prawdziwa włoska mamma i nauczycielka kuchni włoskiej. Cristina Catese od 17 lat mieszka w Polsce i propaguje dania ze słonecznej Italii. Prowadzi warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, a na łamach magazynu „Moje Gotowanie” poleca autorskie przepisy kuchni włoskiej. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich inspiracjach, ulubionych potrawach i trendach kulinarnych. Nie zabrakło też konkretów kulinarnych np. na letnie przyjęcie w ogrodzie.

kuchnia włoska
11.05.2020

Makaron, pizza i kawa – Krakowski Makaroniarz zdradza patenty na ulubione włoskie dania

Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, na kuchni włoskiej zna się jak mało kto. Od lat podróżuje do Włoch, kuchnię włoską promuje też w Polsce. Porozmawialiśmy z nim o tym, jaki jest jego włoski comfort food, w czym tkwi sekret perfekcyjnej włoskiej kawy i czy do carbonary powinno się dodawać śmietanę. Sprawdźcie jego triki na włoskie dania!

Akcesoria do pizzy
09.04.2020

Akcesoria do pizzy, czyli jak upiec i podać włoski klasyk

Akcesoria do pizzy to gadżety, które przydadzą się każdemu, kto lubi i chce upiec domową pizzę. Mogą być też ratunkiem, kiedy pizzeria zapomni podzielić włoski placek na równe części. Jakie akcesoria do pizzy wybrać? Postawić na kamień do pizzy, a może na początek wystarczy łopatka do pizzy? Sprawdźcie nasze porady i konkretne produkty w cyklu "Dobre rzeczy".

KONKURS
13.03.2020

„Moja kuchnia pachnąca bazylią” – włoskie smaki w najlepszym wydaniu

Tessa Capponi-Borawska to postać kultowa, jeśli chodzi o polskie kulinaria. To od niej gotowania włoskich dań uczyło się kilka pokoleń Polaków. „Moja kuchnia pachnąca bazylią” po raz pierwszy ukazała się ponad dwadzieścia lat temu, a mimo tego do dziś czyta się ją z wyjątkową przyjemnością. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przyglądamy się nowemu wydaniu książki.

kalafior
14.02.2020

Jak we włoskim domu – odwiedziliśmy warszawskie Chianti

Kuchnia włoska cały czas kojarzy nam się z pizzą i makaronem. Tymczasem Włochy kryją o wiele więcej przepysznych skarbów dla łasuchów. To kuchnia produktów najwyższej jakości, a co za tym po prostu bardzo smaczna. W ramach trwającego festiwalu Fine Dining Week odwiedziliśmy Chianti i była to prawdziwa włoska uczta.

święta
23.12.2019

Święta u szefów kuchni - kwestionariusz świąteczny

Co przygotowują na świąteczny stół szefowie kuchni? Za jakim świątecznym smakiem dzieciństwa tęsknią, a o jakich smakach marzą? Przed świętami przy jednym stole zebraliśmy szefów kuchni, którzy podzielili się z nami swoimi bożonarodzeniowymi historiami. Jest smakowicie, nostalgicznie i radośnie. Właśnie tak jak powinno być w święta!

Tawerna Patris - zestawe mezedes czyli greckie przekąski
03.07.2019

Taverna Patris - grecka kuchnia pełna smaku

Marynowane oliwki, skordalia, tzatziki, ser feta i halloumi, chrupiące owoce morza - od tego zaczynamy smakowanie w greckiej restauracji Taverna Patris. Nowa lokalizacja, ciekawe promocje i odświeżona karta menu. Czy poczuliśmy się, jak na wyjeździe do Grecji? I czy któryś kęs odświeżył nam wspomnienia z Krety? Oto recenzja w cyklu "Smaczne miejsca".

Włochy
23.03.2019

Makarony, pizza i wiele innych - 5 kont z włoską kuchnią na Instagramie, które powinieneś znać

Lubicie kuchnię włoską? My bardzo! Szczególną przyjemność sprawia nam oglądanie zdjęć włoskich miasteczek i obłędnych przysmaków na Instagramie. W cyklu Przyjemności na weekend wybraliśmy 5 kont wartych obserwowania - jeśli jesteście wielbicielami makaronów, słodkich canoli i chrupiącej pizzy to coś dla was!